Új üzemanyagot fejlesztett ki a Roszatom a loviisai atomerőműnek

A TVEL, a Roszatom üzemanyaggyártó vállalata a paksi atomerőműhöz hasonló finn loviisai atomerőmű számára is új, módosított üzemanyagot fejlesztett ki. A nagyobb urántartalmú üzemanyag-kazetták használatával növekszik az atomerőmű működésének hatékonysága, írja közleményében a Roszatom.

Fotó: atombiztos.blogstar.hu

A paksihoz hasonlóan VVER-440-es nyomott vizes blokkokkal üzemelő finn atomerőmű számára a jövőben készülő üzemanyagpálcákban az urántömeg növelésével csökkentették a 235-ös tömegszámú uránizotóp dúsítottságának arányát anélkül, hogy csökkenne ezáltal a reaktor hőtermelése. Az alacsonyabb dúsítottságú urán használata mérsékli az üzemanyag-gyártás költségét és optimalizálja a kiégett üzemanyag kezelését is.

– Az új konstrukciójú VVER-440-es üzemanyag-kazettákkal megvalósuló üzemanyagstratégiára – egyéni igényeik figyelembevételével – két különböző megoldást dolgoztunk ki a magyar és a finn megrendelőink számára. A paksi atomerőmű esetében az üzemeltetéshez szükséges üzemanyag-kazetták mennyiségének csökkentésével növelhető a hatékonyság. A loviisai atomerőmű esetében viszont változatlan az üzemanyag-kazetták száma, és az urándúsítottság szintjének csökkentésével érhető el a költségcsökkentés és ezáltal a hatékonyságnövelés. A módosításoknak köszönhetően mind Magyarországon, mind pedig Finnországban hatékonyabbá válik a VVER-440 blokkok üzemeltetése – közölte Alekszandr Ugrjumov, a TVEL Rt. tudományos-műszaki és minőségbiztosítási kérdésekért felelős alelnöke.

A VVER-440 típusú reaktorok számára készült második generációs nukleáris üzemanyag optimalizálja az urán és víz mint moderátor arányát a reaktor aktív zónájában, ami kedvezően hat az erőművek működtetésének műszaki és gazdasági paramétereire. A paksi fejlesztést tavaly ősszel, a loviisait pedig idén fejezte be a TVEL.

Az új üzemanyagok fejlesztéséhez és használatuk megalapozásához az orosz atomenergetikai ipar számos vállalata járult hozzá, többek között a Roszatom gépgyártó divíziójához, az Atomenergomas vállalathoz tartozó OKB Gidropressz Rt. tervező iroda, a TVEL anyagtudományi kutatóintézete, a Bocsvar Intézet (VNIIM), valamint az ugyancsak a TVEL kötelékébe tartozó, üzemanyagot gyártó MSZZ gépgyár, illetve a Kurcsatov Intézet. A Gidropressz a módosított üzemanyagkazettákat számos vizsgálatnak vetette alá, a nyomásállósági mellett anyagfáradási és rezgésállósági teszteket is végeztek rajtuk. A VVER-440-es blokkok számára az új, módosított üzemanyagot a Moszkva közelében fekvő Elektrosztal városában működő, a TVEL-hez tartozó gépgyárban állítják elő.

A loviisai atomerőmű Pakshoz hasonlóan korábban már teljesítménynövelésen esett át. Az 1014 MW villamos teljesítményű, két VVER-440 blokkal felszerelt finn atomerőmű egységei 1977-ben, illetve 1980-ban álltak üzembe. Tavaly Loviisa 7,8 milliárd KWh áramot állított elő, az atomerőmű a finnországi villamosenergia-termelésnek több mint tíz százalékát adja. A loviisai atomerőmű éves teljesítménykihasználtsági mutatója 87,7 százalék, amely a könnyűvizes reaktorokkal működő atomerőművek között az egyik legjobb érték a világon. Az atomerőmű Finnország déli partvidékén található, 15 kilométerre Loviisa városától.