Kopjafát avattak Dunakömlődön

Fotó: TelePaks

Kopfaját avattak Dunakömlődön. A Bárdos Zoltán adományaként, az első világháborús emlékmű mellett állított kopjafa az 1914 és 1945 között háborúkban elesett magyar katonáknak állít emléket, de utal a családok által átélt nehézségekre is.

Bárdos Zoltán elmondta, hogy édesanyja dunakömlődi, anyai nagypapája a második világháborúban esett el, a nagymama – hihetetlen nehézségek között – egyedül nevelte öt gyermeküket.

Az eseményen Szabó Péter polgármester beszédében azt mondta, hogy különösen nagy érték ez a kopjafa, amely mostantól a maga puszta létével emlékezteti a dunakömlődieket és minden idelátogatót hőseinkre. – A Kárpát-medence magyar hőseire és a dunakömlődi hősökre is, azokra, akik létükkel, életükkel, csendes munkájukkal Dunakömlődöt építették Mária Terézia korától a 20. századig, de tettükkel a történelem egy pillanatában nemzetünk számára egyetemes hősökké váltak a világháborúk, forradalmak vagy a kommunizmus idején – fogalmazott.

A kopjafát a Szent Imre katolikus templomban tartott szentmisét követően avatták fel, koszorúztak az egyházközség, Paks városvezetése, a dunakömlődi részönkormányzat és a helyi faluház képviselői.