Bekerült a megyei értékek közé a paksi siller

A koronavírus-járvány miatt hosszú szünet után májusban újra összeült a Tolna Megyei Értéktár Bizottság, hogy az 58 beérkezett javaslatot megvitassa. A továbbiakban ezek közül 23 érték bővíti a megyei értéktárat. Ezen javaslatokból a most is zajló Kincses Tolna Megye Értékvetélkedőre diákok készítettek 10 értékjavaslatot, ezek közül most kettő került fel a lajstromba. A bizottság négy kategóriában összesen huszonhárom értékkel növelte a megyei értékek számát, közöttük agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában került az értéktárba a paksi siller, írja sajtóközleményében a Tolna Megyei Értéktár Bizottság.

Mint írják, a sillerbor nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartományt jelent. Valójában a sillerbor színe sötét rózsaszín. Több száz éves múltra tekint vissza, akkoriban vegyes szüreteléssel szedték, egy puttonyba rakva a vörös és a fehér fürtöket is. A mai sillerbor másutt csakis kékszőlőből készülhet, kivéve a paksi sillert, amelynél a hagyományőrzés érdekében engedett a régi recept szerinti siller készítése. A paksi siller értéktári felterjesztését a TMSZC I. István Szakképző Iskola diákjai készítették, tanáruk, Feilné Balogh Klára vezetésével és a paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének támogatásával.

Pillanatkép egy korábbi országos sillerfesztiválról, amely rendezvénynek sokéves hagyománya van Pakson. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív

Épített környezet kategóriában került az Értéktárba: pincehelyi izraelita temető, Kisszékely középkori temploma, római katolikus Szent Mihály-plébániatemplom Nagymányok, Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templom Németkér, Szent Anna-templom kálváriája Csibrák, Ozorai Vár, római katolikus Szent István király templom Ozora, Kulapusztai Esterházy-méntelep Ozora, Werbőczy-vár romjai Döbrököz, Széchényi-kastély Nagydorog.

Természeti környezet kategóriában került az Értéktárba: Látó-hegy Németkér, Hardi legelő Németkér.

Kulturális örökség kategóriában került az Értéktárba: Gyöngyössy Imre filmrendező munkássága Értény, Varga Géza Ferenc szobrász munkássága Dombóvár, Wosinsky Mór római katolikus pap, régész, múzeumigazgató munkássága Szekszárd, Molnár M. György festőművész munkássága Tolna, Szily Géza Munkácsy-díjas festőművész munkássága Tolna, Strissowszky Szilárd festőművész képzőművészeti munkássága Tolna, Tóth János operatőr munkássága Tolna, Farkas Dénes munkássága Tengelic, Staub Ferenc Emlékház Németkér, Váraljai népi hagyományok.

A Tolna Megyei Értéktár jelenleg 461 értéket számlál (+23, -2 db), 70 településen végeznek értékfeltáró munkát. Az ülésen elhangzott, hogy az idei tanévben online formában zajlott le a Kincses Tolna Megye Értékvetélkedő. Továbbá a Sió menti településeken megvalósuló helyi identitáserősítő-projekt keretében újabb értéktári kötet készül, melynek előkészítése zajlik, írják még a Tolna Megyei Értéktár Bizottság sajtóhírében. Minden megyei értékről bővebb anyag kerül fel a kincsestolnamegye.hu oldalra.