Jó napot, mi újság? – Domonkos Tamás

Szereti a Dunát, a veterán járműveket, a sportot, feltöltődést ezen felül a családi, baráti körben eltöltött idő jelent számára. Domonkos Tamás, a DC Dunakom Zrt. vezérigazgatója szerint felkészülten, komplex tudás birtokában lehet igazán eredményes a munkában. Einsteinnel egyetértve vallja, hogy értékesnek kell lenni inkább, mint sikeresnek.

Domonkos Tamás. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Múlt év óta áll a város üzemeltetéséért felelős DC Dunakom Zrt. élén Domonkos Tamás. A felkérés – azon túl, hogy megtisztelő volt – örömöt is jelent számára, mivel szereti Paksot, és így immár munkaköri kötelességként tehet érte nap mint nap. – Több okból szeretem a várost. Itt ismerkedtem meg a feleségemmel, itt nőttek fel a gyermekeim, itt van sok barátunk, családtagunk, itt kezdődött a Dunán a sport, a víz szeretete is – mondja. A Duna partján családdal, barátokkal töltött idő, sütögetés, sátrazás számára felér bármelyik tengerparti nyaralással. A történeti hűséghez hozzátartozik, hogy nem tősgyökeres paksi, Ajkáról érkezett ide szüleivel. Ahogy tréfásan megjegyzi, ott majdhogynem eltévedne, hiszen kétéves volt a költözéskor. Szeretnek utazni, színházba menni, koncertekre járni, vagy családdal, barátokkal csak kicsit beülni valamelyik étterembe. Véleménye szerint a minőségi együtt töltött idő sokat segít abban is, hogy később újult erővel vágjunk bele az előttünk álló kihívásokba. Gyermekkori álma volt egy veterán autó, ami sok munka eredményeként már a garázsában áll. Sőt néhány éve már egy felújított veterán motor büszke tulajdonosa is. Tamás rendszeresen úszik, fut, biciklizik, teniszezik, időnként triatlon- és futóversenyeken is indul. Ha teheti, nyáron búvárkodik, télen síel. Külön öröm, hogy gyakorta fiával együtt sportolnak. – Gyerekeim úgy nyilatkoznak, hogy Pakson szeretnének majd letelepedni, ami nagy öröm nekünk, hiszen mindig is arra törekedtünk, hogy minél bizalmasabb, családiasabb légkört teremtsünk magunk körül – fűzi hozzá. Feleségével, Barbarával két gyermeket nevelnek, lányuk, Dominika már egyetemista, az ELTE jogi karán tanul, fiuk, Benedek a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban tanul.

A munkára térve nem titkolja, hogy az elmúlt egy év nem volt egyszerű számukra, szinte minden területen szerkezeti és személyi átalakítások történtek. – Talán elmondhatom, hogy mára egy kiváló emberi és szakmai csapatot tudtam összehozni. Azt meg tudjuk, ha jó a csapat, akkor az eredmény is előbb utóbb meg fog jönni – fogalmaz, ennek kapcsán hozzáfűzve, hogy a város üzemeltetése nagy és egyben speciális feladat, mert erről a munkáról mindenkinek van véleménye, s ráadásul mindenkinek más a gondja, látásmódja, igénye.

Domonkos Tamás úgy gondolja, Paks nagy lehetőséget kínál a következő években, de ezzel élni is kell tudni. – Cégünknek a városüzemeltetés terén is egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie. Fontos, hogy aki Paksra jön akár csak látogatóba is, rendezett körülmények fogadják, és jól érezze itt magát – jegyzi meg. Ahogy az életben, úgy a munkában is arra törekszik, hogy konstruktív legyen, hogy komplexen tekintse és oldja meg a feladatokat. Ennek szellemében végezte felsőfokú tanulmányait is, a Gödöllői Szent István Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomáját munkavédelmi, tűzvédelmi szakmérnök, illetve minőségügyi mérnök diplomákkal egészítette ki. Ezek – mint mondja – szakmailag összekapcsolódnak, vezetőként jól hasznosítható tudást, látásmódot adnak, különösen a minőségügy.

Azt megelőzően, hogy a DC Dunakom Zrt. vezérigazgatója lett, a Paksi Dunamenti Zrt. termelési igazgatójaként, illetve a Dunamelléki Szövetkezet elnökhelyetteseként dolgozott. Vállalkozóként munkavédelemmel, tűzvédelemmel, munkavédelmi szakértői tevékenységgel, veszélyesanyag-szállítással, iparvédelemmel, gépész szakmai oktatással, szakmai vizsgákon vizsgabizottsági feladatokkal, illetve mérnöki tanácsadással foglalkozik. – Mindegyik feladat kicsit más, máshogy nehéz, más miatt jó, de nagyon élvezem, hogy több területen is tudok tevékenykedni, hiszen az egyik esetben megszerzett tudás és tapasztalat nagyban segíti a többi feladat ellátását is – összegzi.

Szabó Vanda