Elfogadta az Országgyűlés a hitelszerződés módosítását

Parlament. Fotó: Pixabay
Fotó: pixabay.com

Elfogadta az Országgyűlés a Paks II. projekttel kapcsolatos hitelszerződésre vonatkozó javaslatot. Az államközi hitelmegállapodásról szóló törvényjavaslatot az MTI beszámolója szerint 119 igen, 44 nem szavazattal és 16 tartózkodás mellett fogadták el.

A javaslat vitájában Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt húzta alá, hogy a magyar kormány sikeres tárgyalásait követően Magyarország számára kedvezően módosul a paksi beruházás finanszírozási szerződése. Emlékeztetett rá, hogy a beruházás finanszírozási költségeinek nyolcvan százalékát az Országgyűlés által már jóváhagyott orosz-magyar hitelszerződés biztosítja. Mint kiemelte, a szerződés hazánk számára előnyös, mert hosszú a futamidő, és az országnak jogában áll bármikor névértéken előtörleszteni a már felvett összeget. Az államtitkár rámutatott, hogy az új megállapodás a kamatszintet nem érinti, ugyanakkor a hitel tőketörlesztését 2031-ben, a két új erőművi blokk üzembe helyezését követően kell megkezdeni, így a törlesztést már az erőmű termelheti ki.

Az MTI hírül adta azt is, hogy az Országgyűlés módosította a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap támogatásának meghatározását, amelynek így a jegybanki alapkamat előző évi átlagával számított összege helyett a jövőben az éves fogyasztói árindex három százalékponttal növelt mértékű hozzájárulásának kell megfelelnie. A képviselők 157 igen szavazattal, három nem ellenében és húsz tartózkodás mellett fogadták el az atomenergiatörvény erről szóló, az innovációs és technológiai miniszter által kezdeményezett módosítását, írja a nemzeti hírügynökség. Hozzátették: a változtatás alapján az államnak az évente egy alkalommal történő befizetés helyett havonta, egyenlő részletekben kell fizetnie a hozzájárulást.