Változások az egészségügyi ellátásban

– Nem lehet elégszer megköszönni az egészségügyben dolgozóknak az elmúlt időszakban tanúsított hozzáállásukat, munkájukat. A koronavírus-járvány harmadik hulláma leküzdésének sikere az ő sikerük is – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere sajtótájékoztatón, amit dr. Bodnár Imrével, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatójával tartottak a városházán. Azt is elmondta, hogy Pakson az átoltottság ötven százalék fölötti, és országosan egyedülálló, hogy önálló rendelőintézetként a gyógyászati központban hétvégenként és ünnepnapokon, több oltóponton fogadták az oltásra jelentkezőket.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója arról beszélt, hogy a járványhelyzet alakulásának és az oltási feladatok csökkenésének eredményeként már nincs szükség arra, hogy a rendelőintézetben folytassák az oltási tevékenységét, így ezen a héten még kioltják a második körös vakcinákat, ám újabb regisztráltakat már nem fogadnak. – Ezután a háziorvosoknál vagy a kórházi oltópontokon kaphatják meg az oltást a jelentkezők. Ez lehetővé teszi, hogy a gyógyászati központban eddig szünetelő, vagy korlátozottan működő ellátások újrainduljanak. A héten elindult az egynapos sebészet, ahol a központ szakrendeléseiről beutalt betegeket operálják. A várólista eddig sem volt hosszú, és várhatóan most sem lesz az – tájékoztatott a főigazgató. Az egynapos sebészeti ellátás igénybe vételéhez védettségi igazolvánnyal, vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezni, amelyhez a mintát az egynapos sebészeten le is veszik. A műtét reggelén még egy gyorstesztet végeznek a betegen.

Újraindul a gyógyfürdő is, erről is szó volt a sajtótájékoztatón. Elvégezték a karbantartásokat, lezajlottak a fertőtlenítési, mintavételi eljárások. A fürdőgyógyászati ellátások újraindításának várható ideje július 5-e. Dr. Bodnár Imre a 2-es számú gyermekkörzetet érintő változásokról is beszélt. – Dr. Bátai Mária körzetét jelenleg dr. Győri Gábor látja el. A gyermekorvos Szekszárdon dolgozik főállásban, jogszabály változások miatt a rendelési ideje megemelkedett, így Pakson rövidebb ideig tudja fogadni a betegeket. Dr. Győri Gábor a jövőben úgy tudja vállalni a munkát, ha a 2-es körzet ellátása a Deák Ferenc utcában folytatódik, ezért átmenetileg, június 16-tól ott várja a kettes körzet betegeit – összegzett a főigazgató, aki felhívta a figyelmet arra, hogy mivel az előjegyzés rendszere bevált, ezért a továbbiakban is időpontkérést követően lehet menni a beutalóköteles és a nem beutalóköteles ellátásokra egyaránt, valamint arra is, hogy megújult a gyógyászati központ honlapja.