Szlovéniában járt szakmai tanulmányúton a TEIT küldöttsége

A szlovéniai Krškóban lévő atomerőművet, a brežicei vízerőművet és a kis és közepes aktivitású intézményi radioaktív hulladékok elhelyezésére szolgáló Ljubljana melletti hulladéktárolót látogatta meg idei szakmai tanulmányútján a TEIT.

Fotó: magánarchívum

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás választása a földrajzi közelség mellett azért esett Szlovéniára, mert Magyarországhoz hasonlóan hosszú évtizedek óta elkötelezett az atomenergia alkalmazása mellett, és hazánkhoz hasonlóan a jövőben is támaszkodni kíván erre az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásra. A TEIT június 14–18. közötti szakmai programja kapcsán Gáncs István, a társulás alelnöke azt mondta, hogy a tanulmányút jó lehetőséget biztosított a TEIT polgármestereinek arra, hogy összehasonlítsák a magyar gyakorlatot a szlovénnel. – A látogatás megerősítette a résztvevőket abban, hogy az atomenergia alkalmazása a jövőben is fontos eleme lesz a villamosenergia-termelésnek több európai ország életében, mint például Szlovénia és Magyarország esetében is – fogalmazott.

Az 1983-tól üzemelő, közel 700 MW-os teljesítményű atomerőmű a szlovén villamosenergia-termelés közel 40 százalékát biztosítja. Hazánkhoz hasonlóan ez az egyik legfontosabb láncszem az ország villamosenergia-ellátásában. Az elmúlt évtizedben biztonság- és teljesítménynövelő programot hajtottak végre, ami jó alapot biztosít az atomerőmű üzemidő-hosszabbítási programjának megvalósításához. A tervek szerint az amerikai Westinghouse típusú blokk üzemidejét – a paksi blokkokéhoz hasonlóan – további 20 évvel megnövelik. A jelenlegi erőmű így 2043-ig biztosítaná a szlovén termelés jelentős hányadát. Az atomerőmű működésének, szerepének részletein túl – mint Gáncs István elmondta – azt is megtudták a küldöttség tagjai, hogy az egyik legnagyobb projekt jelenleg a kiégett kazetták átmeneti tárolójának megépítése. Az ehhez kapcsolódó munkálatokat az üzemi területen tett látogatás során megtekintették, akárcsak a turbinacsarnokot, az alállomást és a hűtővízellátást. Gáncs István szavai szerint a TEIT tagjai személyesen meggyőződhettek arról, hogy Krškóban is szigorú előírások betartása mellett, nagyon magas szintű biztonsági normák szerint üzemeltetik az atomerőművet. – Feltűnő volt az erőműben tapasztalható rend és tisztaság, ami szintén felelős és gondos üzemeltetésre utal, fűzte hozzá.

– Érdekesség, hogy az erőmű fele-fele arányban horvát és szlovén tulajdonban van. Ennek megfelelően osztoznak a termelésen és a felmerülő költségeken is – mutatott rá Gáncs István. – Fontos kiemelni, hogy Szlovénia szintén új atomerőmű építésében gondolkodik. A jelenleg üzemelő erőmű pótlását új reaktorblokk megépítésével kívánják biztosítani – tette hozzá.

A küldöttség látogatást tett a brežicei vízerőműben. A Száva folyón felépített öt vízerőmű fontos eleme Szlovénia megújuló energiaforrású villamosenergia-termelésének. A küldöttség tagjai megtekintették az erőmű üzemi területét, ahol megtudták, hogy a létesítmény fontos szerepet játszik az atomerőmű hűtővízének folyamatos, zavartalan biztosításában is.

Miran Stanko, Krško polgármestere is fogadta a magyar küldöttséget, és tájékoztatta annak tagjait az atomerőművel hosszú ideje fennálló együttműködésről is. Az atomerőmű a legnagyobb foglalkoztató a térségben, és az erőműhöz kapcsolódó egyéb vállalkozások száma is jelentős. Az atomerőműtől befolyó éves 9 millió euró jó lehetőséget biztosít a városban megvalósuló fejlesztésekhez. Az atomenergiával való békés egymás mellett élés bizonyítéka, hogy a Krško melletti Vrbina településen tervezi az ország megépíteni a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék végleges elhelyezésére szolgáló tárolót. A tároló megépítésének részleteiről Sandi Viršek, a radioaktív hulladékok kezeléséért felelős ügynökség, az ARAO vezetője beszélt, aki elmondta, hogy a felszín közeli, vasbeton siló felépítésű tárolót 2023-ra tervezik átadni. Jelenleg az engedélyezési folyamat tart, és reményei szerint idén megkezdődhetnek a munkálatok.

A TEIT tagjai látogatást tettek az ARAO Ljubljana melletti radioaktívhulladék-tárolójában is. A létesítményben tárolják az országban keletkező kis és közepes aktivitású intézményi hulladékot. A hulladék fő keletkezési helyei az ipar, a gyógyászati alkalmazások és az oktatás egyes területei. A TEIT delegációjának lehetősége nyílt a létesítmény Energia Világa interaktív látogatóközpontjának megtekintésére is. A központban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy bemutassák az egyes villamosenergia-termelési módozatok előnyeit és hátrányait. A látogatók interaktív eszközök segítségével játékos módon ismerkedhetnek meg az energia világával.

Fotó: magánarchívum