Vizitben a gasztroenterológia szakrendelésen

A Paksi Hírnök Vizitben című sorozatában a városban működő egészségügyi alap- és szakellátást mutatjuk be. Ez alkalommal a gasztroenterológia szakrendelésre látogattunk el, ahol dr. Felföldi Ferenc tájékoztatott a szakrendelés működésésről, az eszközellátottságról.

– Egy magas színvonalú, dinamikusan és viszonylag rövid előjegyzési idővel működő szakrendelés felépítése a legfőbb célom – mondta dr. Felföldi Ferenc belgyógyász, gasztroenterológus főorvos 2017-ben, amikor elindult a Paksi Gyógyászati Központban a gasztroenterológia. A szakrendelést az indulás után fél évvel átköltöztették a Deák Ferenc utcai rendelőintézet épületébe, mert ott tudtak kialakítani olyan helyet, ahol minden minimumfeltételnek megfelelve működhet, az eszközös vizsgálatokkal együtt. Az azóta eltelt időben sikerült megvalósítani az egykor megfogalmazott célt: az előjegyzési idő egy-két hét, illetve a műszeres vizsgálatokra sem kell egy hónapnál többet várniuk a pácienseknek, de ha indokolt, ennél sokkal hamarabb, akár egy napon belül is sorra kerülhetnek. – Erre nagy figyelemmel vagyunk, hiszen egyes esetekben a korai betegségdiagnózis életet menthet – emelte ki Felföldi doktor, hozzátéve, hogy mindennek érdekében változtattak a vizsgálati renden, míg kezdetben csak bizonyos napokon végeztek műszeres vizsgálatokat, most minden rendelési napon biztosítanak a szakrendelés mellett erre is időt.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A gasztroenterológiát – ahol beutalóval és előjegyzéssel fogadják a pácienseket a hét első négy napján – az emeleten találják a páciensek. Belépve az ajtón egy tágas, barátságos belső váróba jutnak, onnan nyílik a betegvizsgáló, illetve a műszeres vizsgálatokra szolgáló helyiség. Az endoszkóppal például gyomortükrözésre, vastagbéltükrözésre van mód, ugyanakkor terápiás beavatkozásra is, konkrétan bizonyos bélrendszeri polipok eltávolítására. Több olyan korszerű vizsgálati módszer is elérhető a szakrendelésen, amelyeket országos szinten sem sok helyen végeznek – tájékoztatott dr. Felföldi Ferenc.

Kiemelte, hogy a szakrendelés műszerezettsége magas színvonalú, az eszközök modernek és jól szervizeltek. Két évvel ezelőtt kaptak két új vizsgálófejet. Ezzel a fejlesztéssel lehetővé vált a vizsgálatok számának növelése, mivel korábban az endoszkópok megfelelő módon történő fertőtlenítése – az időkorlát miatt – nem tette ezt lehetővé. Egy új nagyfrekvenciás vágókészüléket is beszerzett a gyógyászati központ, aminek használatával csökkenteni lehetett az utóvérzések kialakulásának a kockázatát a bélrendszeri kinövések eltávolításakor. Emellett beszerzésre került egy szén-dioxid inszuflátor is, amivel csökkenteni lehetett a vastagbéltükrözések során kialakuló kellemetlen hasfeszülést. – A tükrözésektől általában tartanak a betegek, de igyekszünk mind fizikailag, mind lelkileg a lehető legelviselhetőbbé tenni számukra az adott vizsgálatot. Bár korlátozott módon van rá lehetőség, de az esetek jelentős többségében nincs szükség semmilyen szedációra. A beavatkozás végén nagyon sok páciens megfogalmazza, hogy nem is érti, miért félt annyira.

– Húsz év után itt volt az ideje a váltásnak, egy új szakrendelés felépítése nagy kihívásnak és szép feladatnak ígérkezett, és az is fontos szempont volt, hogy így több időt tölthetek a családommal – idézte fel Felföldi doktor, hogy miért döntött annak idején Paks mellett. Nem volt ismeretlen számára a város és környéke, hiszen Bölcskén nőtt fel, és a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban érettségizett. A Pécsi Tudományegyetemen diplomázott, majd Szekszárdon kezdett dolgozni, szakvizsgázott, aztán adjunktusi, majd főorvosi kinevezést kapott. Mielőtt eljött Paksra, hat évig a megyei kórház gasztroenterológiai osztályának osztályvezető főorvosa volt. Három asszisztenssel dolgozik a paksi rendelésen, ők Szilágyi Hajnalka és Gubik Szilvia endoszkópos asszisztensek, valamint Bencze Patrícia adminisztrátor.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök