Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

Az atomerőmű-beruházás dolgozóinak ellátását biztosító egészségügyi központ kialakításához szükséges telepítési tanulmányterv elfogadása, valamint rendelet-módosítások és alapítványi támogatás is szerepelt a képviselő-testület augusztus 2-i rendkívüli ülésének napirendjén. A grémium öt témában hozott döntést.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Másodszorra módosította a város idei költségvetési rendeletét a képviselő-testület. Szabó Péter polgármester tájékoztatása szerint a Magyar Államkincstár által kiközölt júniusi adatok miatt alapvetően technikai jellegű átvezetések tették szükségessé a rendelet módosítását.

Egy egészségügyi központ építéséhez szükséges telepítési tanulmányterv véleményezése is napirenden szerepelt. – A tervezett új egészségügyi központ a felvonulási területen, a volt Opel kereskedéstől délre készül majd el, kizárólag az atomerőmű-beruházáson dolgozók egészségügyi ellátására, a PIP Np. Kft. tulajdonában lévő területen, ehhez módosítani kellett a helyi építési szabályzatot – mondta Szabó Péter, hangsúlyozva, hogy ez a Paksi Gyógyászati Központ harmadik ütemű fejlesztésétől teljesen független projekt. Hozzátette, hogy ez utóbbi, melyet a paksiak eddigieknél is magasabb szintű ellátásáért valósítanak meg, kormányelőkészítés alatt van.

Az idei közbeszerzési terv módosítását új beruházások tették indokolttá – tudtuk meg Paks polgármesterétől, aki elmondta, hogy a Hajnal, a Villany, a Csónak és a Halász utcák faltól falig történő felújítása Süli János miniszter támogatásának köszönhetően idén elindulhat, de ezek mellett egyéb tervezett beruházások, mint például a Csengey Dénes Kulturális Központ teljes körű felújításának tervezése is bekerült a közbeszerzési tervbe. Hiszen – tette hozzá – a feltételes közbeszerzési eljárások így elindíthatóvá válnak, és amint a szükséges források rendelkezésre állnak, elkezdhetők lesznek a projektek. Szabó Péter ismét hangsúlyozta, hogy a paksi önkormányzat a közbeszerzési törvény minden paragrafusát betartja, az önkormányzat által 2004 óta alkalmazott közbeszerzési eljárásrend minden szabálynak megfelel. – Az ellenzék által kritizált 115. paragrafust 15 éve alkalmazzuk az eljárásrendünkben, ez arra ad lehetőséget, hogy öt ajánlattevő közül válassza ki az erre kijelölt bizottság a nyertes pályázót, nem a polgármester dönt – emelte ki.

Ötszázezer forint támogatást kap polgármesteri keretből a Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok és Oktatási Alapítvány, erről egyhangú döntés született az ülésen. – A támogatás célja az alapítvány által szervezett gyermektábor megvalósításának segítése, a cél nemes, hiszen hátrányos helyzetű gyermekek nyarát teszik szebbé – fogalmazott a polgármester.

Arról is tájékoztatott, hogy a testület egyhangúlag támogatta Paks város főépítészének szakmai állásfoglalása alapján az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Közhasznú Egyesülete kezdeményezését, egy székelykapu elhelyezésére a Táncsics parkban. Az emlékmű átadását szeptember 5-re tervezik.