Vizitben a pszichiátriai szakrendelésen

Dr. Szabó Zoltán. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– Olyan légkör megteremtése, egyenrangú kapcsolat kialakítása a célom, amiben meg tudnak nyílni az emberek, illetve érzik a bizakodást és hitet, hogy bármilyen kilátástalannak tűnik az adott helyzet, van kiút – mondja dr. Szabó Zoltán pszichiáter. Szegeden született, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán diplomázott 1995-ben. 1996 őszén kezdett dolgozni Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórház pszichiátriai osztályán, majd 2003-tól a járóbeteg-ellátásban, a Lelki Szakrendelő és Gondozóban. 1999-ben tett pszichiátria szakvizsgát, majd egyéni pszichoterapeuta, valamint családterapeuta képzésben részesült. Dr. Bodnár Imre főigazgató felkérését elfogadva, 2020. szeptember 1-től dolgozik a Paksi Gyógyászati Központ pszichiátriai szakrendelésén. Kiemelte, hogy jók a munkakörülmények, különös tekintettel a humánerőre.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– Három asszisztenssel dolgozom, ők Pukliné Lukács Ildikó, Frast Zoltánné Marcsi és Németh Krisztina. Nagyon sok adminisztratív és szervezési feladatot levesznek a vállamról. Ennek köszönhetően kellő idő áll a rendelkezésemre a páciensekkel való beszélgetésre, illetve a pszichoterápiás jellegű segítségnyújtásra. Az asszisztens gárda évek óta itt dolgozik, jól ismerik a pacientúrát, így sok háttérinformációval is segíteni tudják a munkámat. Felváltva egyikük mindig területen dolgozik, ami azt jelenti, hogy kimegy a szakrendelést felkeresni nem tudó gondozottakhoz, felméri az állapotukat, körülményeiket – összegzett dr. Szabó Zoltán. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat és az intézményvezetés jóvoltából pszichológus is dolgozik a szakrendelésen. – Vida Krisztina klinikai szakpszichológus diagnosztikus és pszichoterápiás munkát is végez, magas óraszámban, mindez pedig komoly minőségi ugrást jelent a pszichiátriai gondozásban – húzta alá.

Azt is elmondta, hogy jellemzően pszichés vagy mentális zavarokkal foglalkoznak (pl.: pánikbetegség, fóbiák, hangulat-, depresszív- és alvászavarok), de vannak úgynevezett nagy pszichiátriai kórképeket mutató (pl.: szkizofrénia, bipoláris hangulatzavar), valamint demenciához társuló mentális problémákkal küzdő betegeik is. Arra is kitért, hogy megjelent a palettán a post-Covid szindróma, aminek gyanúja esetén, a tünetektől függően, a pszichiátria szakrendelésre, vagy érintett szervnek megfelelő szakrendelésre, kardiológiára, tüdőgyógyászatra utalhatja panaszainak tisztázására a beteget a háziorvos.

A pszichiátriai szakrendelés a Barátság úti rendelőintézetben működik, nem beutaló köteles, de előjegyzés szükséges, telefonon lehet időpontot egyeztetni. – Úgy alakítjuk az időbeosztást, hogy minden újonnan érkező páciensre legalább egy óra legyen, a beszélgetéshez külön helyiségünk van, így nincs időkényszer, illetve otthonosabb, bensőségesebb a légkör, de ennek megteremtését célozza például az is, hogy nem hordok fehér köpenyt. A pszichiáter az egész emberrel foglalkozik, a lelki és testi állapotára egyaránt kiterjed a figyelme, hiszen a kettő oda-vissza hathat egymásra – mondta dr. Szabó Zoltán. Arról is beszélt, hogy sok esetben az egyén maga megfogalmazza, hogy segítségre van szüksége, és fel is keresi a szakrendelést, ám ha nem így történik, akkor a hozzátartozók, munkatársak odafigyelésén múlik, eljut-e hozzájuk. – A diagnózis felállításához a szakmai hozzáértés mellett emberismeret és empátia is kell. Sokszor elegendő a pszichoterápia, de van, amikor gyógyszeres kezelés is szóba jön, vagy a kettő kombinációja. A mentális betegségek esetében a tünetmentesség, az egyensúlyi állapot elérésére jók a kilátások, ám ez nemcsak a szakembereken múlik, kell hozzá a páciens akarása és türelme is – húzta alá dr. Szabó Zoltán.