Zenei fesztiválra invitálják a lakosságot

– A zene is összeköt, hidat épít az emberek közé éppúgy, mint a most épülő Paks—Kalocsa Duna-híd, illetve a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos beruházások – jegyezte meg Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, az augusztus 21-én kezdődő Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál fővédnöke, a fesztiválról szóló sajtótájékoztatón, amit az Erzsébet Nagy Szállodában tartottak.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató szólt arról, hogy harsonaverseny is lesz a rendezvény keretében, a koncerteket pedig nagy körültekintéssel úgy szervezték meg, hogy a nagy koncertekre – amelyek különböző településeken, különböző időpontokban lesznek – mindenki eljuthasson. – A nagy koncertek nagy nevek összefüggésében értendők – tette hozzá az igazgató.

A fesztiválra látogat a Magyar Rendőrség Fúvószenekara Harcsa Veronika jazzénekessel, a Szolnoki Légierő Zenekara, a Budapest Szaxofon Quartett, a Talamba ütőegyüttes, Szt. Martin a populárisabb zenét képviseli, az egyházzene területéről Mészáros János Eleket hallgathatja a közönség, a klasszikus zene területéről pedig Vásáry André operaénekes lép fel.

Paks lesz a rendezvény központja. Szabó Péter polgármester kiemelte, hogy Paks nemcsak a Nemzet Sportvárosa, hanem a kultúra városa is. Hangsúlyozta a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola szerepét, ahonnan mára népszerűséget méltán szerzett zenészek, előadóművészek kerültek a zenei palettára. Hozzáfűzte: nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a nemzetközi fesztivál tubatáborral indult, és ma már öt hangszeres táborra várnak mintegy kétszáz fiatalt.

A fesztivál hét településen zajlik majd, Paks mellett Kalocsán, Dunaföldváron, Dunaszentgyörgyön, Gerjenben, Madocsán és Tolnán. Tolna és Dunaföldvár polgármesterei, Appelschoffer Ágnes és Horváth Zsolt személyes zenei élményeiket, emlékeiket is felidézték a sajtótájékoztatón, Baksa Ferenccel, Madocsa polgármesterével együtt pedig a zene személyes kapcsolatteremtő erejét hangsúlyozták. Valamennyien szívesen fogadják a fúvósnapok, a táborok résztvevőit, fellépőit.

A Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál nyitókoncertje augusztus 23-án 18 órakor lesz Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban. A részletes program megtalálható a www.fuvosnapok.hu weboldalon. A belépés minden programra ingyenes.