Vizitben a belgyógyászat szakrendelésen

Amikor teljes állást vállalt dr. Hoffmann Erzsébet belgyógyász főorvos a paksi belgyógyászat szakrendelésen, mondhatjuk, hogy hazajött, hiszen Pakson született, és itt töltötte a gyermekkorát. A szekszárdi egészségügyi szakközépiskolában végzett tanulmányai után sikeresen felvételizett a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karára, ám mivel előfelvételis volt, egy évet nővérként dolgozott három műszakban a szekszárdi kórház IV. belgyógyászati osztályán. Az egyetem és egy rövid szombathelyi kitérő után oda tért vissza. A belgyógyász mellett onkológus szakvizsgát is tett. Huszonnyolc évet dolgozott a megyei kórházban, a IV. belgyógyászati osztály átszervezése után az onkológiai osztályon, aztán az onkológiai gondozóban, majd a krónikus belgyógyászati osztályon.

Dr. Hoffmann Erzsébet. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– Hozzám nőtt a kórház, nem volt könnyű elköszönni, de úgy éreztem, eljött a váltás ideje. Már hat éve dolgozom Pakson, jól érzem magam a szakrendelésen, meg tudom adni a betegeknek a kellő időt és fi¬gyelmet, ami számomra igen fontos. Hálával és köszönettel tartozom dr. Bodnár Imre főigazgató úrnak, hogy rám bízta a paksi belgyógyászati szakrendelést, és minden kedves segítő kollégának és kolléganőnek, akik megkönnyítik a munkámat – mondta a doktornő.

A belgyógyászat szakrendelés a központi rendelőintézet első emeletén működik, minden héten hétfőn, kedden és csütörtökön 8-tól 16 óráig, pénteken pedig 8-tól 14 óráig van rendelés. A szakrendelés beutalóköteles és előjegyzéssel kereshető fel.

– Jellemzően pajzsmirigybetegekkel, tablettás cukorbetegekkel, magas vérnyomással küzdő páciensekkel foglalkozom, emellett az inkontinenciapelenka felírásához szükséges javaslat, a gyógyszerengedélyek kiadása, meghosszabbítása is feladatom, illetve műtétek előtti vagy egyéb okból szükséges belgyógyászati kivizsgálásokat végzek. Ha első alkalommal érkezik a páciens a szakrendelésre, akkor teljes körű belgyógyászati vizsgálat történik.

– Alaposan kikérdezem a panaszairól, ismert betegségeiről, szedett gyógyszereiről, majd fi¬zikális vizsgálat következik, aminek során megtapintom a nyaki, a hónalji és az ágyéki nyirokcsomókat, az emlőket, az alsó végtagi artériákat, áttapintom a hasat, és meghallgatom a tüdőt. A kivizsgálás részét képezi a vérnyomásmérés, illetve az EKG-készítés is. Amennyiben szükségesnek ítélem, laborvizsgálatot, képalkotó diagnosztikai vizsgálatot rendelek, és/vagy beutalom a beteget más szakrendelésre. A kontrollvizsgálatok idejét mindig az adott páciens betegségétől, állapotától függően határozom meg, de jellemzően félévente vagy évente találkozunk – összegzett dr. Hoffmann Erzsébet. Azt is elmondta, hogy a belgyógyászat szakrendelésnek nincs nagy műszerigénye, mindössze vizsgálóasztalra, vérnyomásmérőre, vércukorszintmérőre, fonendoszkópra és EKG készülékre van szükség.

Vitzli Katalin diplomás ápoló (b.) és dr. Hoffmann Erzsébet belgyógyász főorvos (j.). Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Dr. Hoffmann Erzsébet munkáját Vitzli Katalin diplomás ápoló segíti. Korábban dolgozott kórházban és az alapellátásban is, idén májustól dolgozik a doktornő mellett, szerdánként pedig a diabetológia szakrendelésen. Adminisztratív feladatokat végez, időpontelőjegyzést ad, EKG-t készít, vérnyomást és vércukrot mér, elvégzi az injekcióhoz az előkészületeket és segédkezik a beadásnál, valamint minden beteg után fertőtleníti az ágyat és a betegszéket.

Az előjegyzéssel kapcsolatban elmondták, hogy a koronavírus-járványban bevezetett rend szerint a szakrendelésen adnak időpontot, arra kérik a betegeket, hogy 13 óra után hívják őket. Arra is felhívták a fi¬gyelmet, hogy mind a szakrendelés, mind a páciensek számára biztosabb tervezhetőség érdekében legfeljebb egy hónapra előre adnak időpontot.