Víziközmű-tervezési feladatok ellátására kötöttek szerződést

Keretmegállapodást kötött települési víziközmű-tervezési feladatok ellátására Szabó Péter, Paks polgármestere, a Paks és Térsége Közműfejlesztési és Beruházási Önkormányzati Társulás elnöke, Décse Sándor, az AQUAREA Mérnöki Vállalkozási és Szolgáltató Kft. és az Aquarea Nucleus Mérnökszolgálati Kft. ügyvezetője, valamint Zajzon Imre, az Aqualine Z+Z Szolgáltató Kft. ügyvezetője ma (08.26.) a Városházán. Az eseményen Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter is részt vett.

A sajtónyilvános eseményen Szabó Péter polgármester elmondta, hogy a Paks II. beruházás kapcsán várhatóan megnövekszik a víziközműkapacitás-igény is, aminek kiszolgálásához fejleszteni kell. – Az ivóvíz- és szennyvízrendszer, valamint a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésére kerül sor – létesülnek új elemek, megújulnak már meglévők –, az ehhez szükséges tervezési feladatokra kötött most keretmegállapodást a Paks, Kalocsa, Gerjen és Fadd településekkel egy évvel ezelőtt létrehozott társulás. A tervezésre egy év áll rendelkezésére, a szerződött összeg 2 milliárd 412 millió forint – összegzett Szabó Péter, aki a társulás elnökeként írt alá, hozzátéve, hogy nemcsak a társulás települései érintettek, hanem Dunaszentgyörgy, Tolna és Fácánkert is.

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, hogy amint megvan a két új atomerőművi blokk létesítési engedélye, megnövekszik az ide érkezők száma, nő a közműleterheltség, a beruházás kapcsán zajló térségfejlesztésnek a víziközmű-fejlesztés  is fontos része. Kitért arra, hogy ebben a programban vannak olyan elemek is, amelyek megvalósításával régi, víziközműveket érintő problémák, mint a Péter utcai Sentab-vezeték kérdése, oldódnak meg Pakson.

Décse Sándor ügyvezető azt mondta a szerződéskötésen, hogy öröm számukra, hogy egy ilyen fontos mérföldkőhöz ért ez a projekt. A feladat és a határidő ismeretében több mint ötven fős mérnökcsapattal látnak munkához, illetve az alapvető geodéziai, geotechnikai felméréseket már a jövő héten megindítják.

A képen (b.-j.): Süli János miniszter, dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, Szabó Péter, Paks polgármestere, Décse Sándor ügyvezető-igazgató, Zajzon Imre ügyvezető. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks