Jó napot, mi újság? – Dr. Sátor Vera

Dr. Sátor Vera. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– Nem túlzás, hogy a „mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre már általános iskolásként azt a nem szokványos választ adtam, hogy irodakukac. S lám, szeptemberben húsz éve lesz, hogy íróasztal mögött dolgozom, amit egyébként nagyon szeretek – mondja dr. Sátor Vera, Paks új aljegyzője.

Gyermekkorában kétlakiak voltak a szüleivel: hol Pakson, hol Uzdon éltek. Vera azt szokta mondani, hogy előbbi a szülővárosa, utóbbi a szülőfaluja. – Pakson volt lakásunk, de amikor apukám egyszerre dolgozott és tanult, jól jött a nagyszülők segítsége, akik Sárszentlőrinc-Uzdon laktak, ezért volt a kétlakiság – magyarázta Vera, hozzátéve, hogy ebből adódóan óvodába mindkét településen járt, majd az általános iskola első két évét Sárszentlőrincen végezte, aztán 1986-ban végleg letelepedtek Pakson, így a falusi kisiskola után egy városi nagyiskolában találta magát.

– Egyáltalán nem volt számomra furcsa vagy nehéz ez a váltás, mindkét helyen nagyon jó volt a gyerekközösség, jól éreztem magam, még ma is álmodom azokról az időkről. A Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban érettségiztem. Titkon jogra szerettem volna menni, de nem lett volna bátorságom megjelölni a magyartanárom biztatása nélkül. Végül egy ponttal lemaradtam a felvételről, így a második helyen megjelölt Budapesti Államigazgatási Főiskolára mentem. Szinte azonnal beleszerettem a közigazgatásba, különösen az önkormányzati igazgatás nyűgözött le – mesélte.

A diploma megszerzése után a szekszárdi adóhivatalban kezdett dolgozni, aztán a faddi polgármesteri hivatalban anyakönyvvezetőként, később az igazgatási csoport vezetője volt, majd jegyző.

– Ez a hivatal volt az én igazi szakmai bölcsőm. Időközben diplomát szereztem a Pécsi Tudományegyetem állam- és jogtudományi karán. Aztán Cecére vitt az utam, ahol jegyző voltam, de visszavágytam Tolna megyébe, így amikor lehetőségem adódott, a Tolna Megyei Önkormányzatnál folytattam a munkát, ahol jogász, majd a Tolna Megyei Közigazgatási Hivatalnál, ahol törvényességi ellenőr voltam. Aztán a Nagydorogi Polgármesteri Hivatalba hívtak jegyzőnek, mely Nagydorogon kívül Bikács és Sárszentlőrinc közigazgatási ügyeit is ellátta. Bár fájó szívvel köszöntem el a megyei közigazgatási hivatalnál ellátott, számomra non plus ultra feladatkörtől, több szempontot szem előtt kellett tartanom: egyrészt vonzott az otthon, másrészt anyagilag kedvezőbb volt a felajánlott állás, ami az egzisztenciateremtés miatt volt előnyös. Nyolc évig dolgoztam ott – közben Pálfával és Kajdaccsal bővült a települések köre –, aztán Pakson dolgoztam aljegyzőként, majd a 2014-es választások után visszacsábítottak Nagydorogra, ahonnan három év után visszatértem a Paksi Polgármesteri Hivatalba a hatósági osztály élére – összegezte eddigi változatos szakmai pályafutását dr. Sátor Vera.

A Paksi Polgármesteri Hivatalban a hatósági osztály klasszikus hatósági feladatainak irányítása, koordinálása volt a feladata (pl. anyakönyvvezetés, népesség-nyilvántartás, hagyatéki ügyek, kereskedelmi és telephely-engedélyezés, építési hatósági feladatok, környezetvédelem, adóhatósági ügyek). 2021. április 1-jétől aljegyzőként dolgozik, főként közigazgatási feladatai vannak, többek között jogszabálykutatás, hatósági tevékenység, jegyzői titkársági tevékenység szakmai irányítása, testületi ülés anyagainak előkészítése, szervezeti és működési kérdések, szerződések jogi ellenjegyzése, és a választási iroda vezetőhelyettese.

Fontos számára, hogy folyamatosan képezze magát, ezért posztgraduális képzésben önkormányzati pénzügyi szervező, önkormányzati szaktanácsadó, munkajogi szakjogász, választási szaktanácsadó végzettségeket szerzett, illetve egy hónapja vette át a kodi¬fikációs szakjogász oklevelét.

– A munkámban azt tartom a legfontosabbnak, hogy minden körülmények között megőrizzem a szakmai függetlenségemet úgy, hogy közben – a jogszabályok szem előtt tartásával – érvényre juttassuk az önkormányzat érdekeit. Mi, köztisztviselők nem akadályozni akarjuk a folyamatokat, amikor jelezzük, hogy valamit nem szabad megtenni, ellenkezőleg: jót akarunk a polgároknak és a döntéshozóknak, hiszen azzal, hogy a törvényességet őrizzük és felügyeljük, őket is védjük – emelte ki az aljegyző.

Ami a jövőt illeti, hosszú távon gondolkodik Paksban. – Nagyon szeretem ezt a várost, élhető, hangulatos, biztonságos, ismerem minden zegét-zugát, az embereket, és felemelő látni, ahogy fejlődik. Itt igazán otthon érzem magam – összegezte dr. Sátor Vera aljegyző.