Pakson tartották az egyházmegye központi tanévnyitó ünnepségét

Pakson, a Jézus szíve templomban tartották a katolikus iskolák egyházmegyei központi tanévnyitó ünnepségét és tanévnyitó szentmiséjét. Az eseményen Süli János miniszter és Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke mondtak köszöntőt.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy otthont adhatunk egyházmegyénk tanévnyitó ünnepségének, hiszen a mai ünnep által az egyházmegye figyelme most egy kicsit ránk irányul. Intézményünkre, mely általános iskolaként a 29., gimnáziumként pedig a 28. tanévét kezdi – mondta köszöntőjében Koósz Roland, a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója az egyházmegye központi tanévnyitó ünnepségén, amit a Jézus szíve templomban tartottak meg. Beszédében háláját fejezte ki az intézmény megújulásában szerepet vállaló egyházi, kormányzati és városi vezetőknek, munkatársaknak.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az ünnepségen ott volt Süli János tárca nélküli miniszter, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a kormány az intézmény fejlesztéséhez valamivel több mint hárommilliárd forint költségvetési támogatást nyújt. Mint kifejtette, ennek köszönhetően az iskola ki tudja szolgálni az atomerőmű-építés kapcsán várható létszámnövekedést. Hozzátette, öröm volt az óvoda átadása is, akkor is együttműködött önkormányzat, egyház, állam, hiszen fontos, hogy a gyermekeink jó feltételek között, jó helyen nőjenek fel.

Ahogy a pécsiegyházmegye.hu oldalon írják, Felföldi László pécsi megyéspüspök azt mondta, hogy az évkezdés az ember életének egy nagyon fontos része – egész életünk nem más, mint kezdés és megérkezés. Aki soha nem érkezik meg, az elveszíti az életét. A főpásztor hangsúlyozta, hogy fontos megállni, értékelni az eseményeket, hogy az életünket ne veszítsük el. – Akarjuk, hogy több, szebb, értékesebb legyen. Mindnyájunknak. Az lesz a gyümölcs, amikor ezek a gyerekek fel fognak állni, és azt mondják: itt vagyunk, dolgozunk értetek, mert értünk is dolgozott valaki. Ezt a lelkületet, szívet kell átadnunk – mondta.

Az ünnepségen műsort adtak a Kalkuttai Szent Teréz Tagóvodába járó gyerekek, illetve első osztályos diákok.

A tanévnyitón életműdíjat vehettek át kiemelkedő teljesítményükért Langó Gizella, a Mohácsi Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola pedagógusa, és Pap Zoltánné, a Szent Mór Iskolaközpont pedagógusa. A 2013-ban alapított Szepesy Ignác-díjakat az egyházmegye főpásztora adta át.

Az ünnepség szentmisével folytatódott. – Akár hiszünk benne, akár nem, van közünk hozzá, vagy nincs, az ember élete, küzdelme, munkája csak az áldáson keresztül találja meg a hitet. Ezért kérjük az áldást. Kérjük a Szentlelket, hogy vezessen bennünket minden intézményünkben, minden családban az iskolai évnek kezdetétől, hogy ezen a munkán, amit elkezdünk áldás legyen. Azaz annak gyümölcse legyen – fogalmazott a misét bemutató Felföldi László püspök.