Itthon tartotta a kupát az ASE

Szeptember első napjaiban rendezték a IX. Morgen Ferdinánd-emléktornát Pakson, az ESZI sportcsarnokban. A házigazda Atomerőmű SE, a cseh Basket Brno és a Szolnoki Olaj KK alkották a mezőnyt, a körbeverésnek köszönhetően végül a paksi csapat emelhette magasba a győztesnek járó kupát.

Az első napon a Basket Brno ellen játszottak Eilingsfeldék. A cseh bajnokság negyedik helyezettje komplett gárdával érkezett Paksra, míg az ASE a meccs előtti napon veszítette el negyedik légiósát, Kodi Justice Lengyelországba, a lengyel bajnokhoz igazolt.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Az első negyedben fokozatosan elhúztak a csehek, pontatlanul játszott az ASE. A második felvonásban már jobban védekeztek Melvinék, de így is tovább nőtt a vendégek előnye. A félidő után már harcosabb felfogásban, és nagyobb energiával játszottak a hazaiak, megnyerték a harmadik negyedet. Az utolsó játékrészben fokozatosan csökkentette hátrányát a Paks, Kovács Ákos triplája után 78-79-es állásnál felcsillant a remény, hogy sikerül átvenni a vezetést. Egy kettő plusz egyes támadással azonban újra ellépett a Brno. Eilingsfeld labdaszerzés utáni közeli találata volt az utolsó akció a mérkőzésen. Atomerőmű SE – Basket Brno 86-93 (19-26, 18-20, 25-24, 24-23). ASE: Frank Áron 3/3, Ken Brown 11/3, Pajor Dávid-, Kovács Ákos 14/6, Eilingsfeld János 23/3, Csizmadia Attila-, Orgona Gergő-, Lovro Buljevic 13, Kis Attila Raul 3, Karosi Gergely-, Szalai Milán 4, Cleveland Melvin 15/6.

A következő napon a Brno és a Szolnok mérkőzött meg egymással, a Tisza-partiak az első negyedben összeszedett 18 pontos hátrányukat ledolgozva nyerték a mérkőzést. Basket Brno – Szolnoki Olajbányász 73-78 (28-10, 16-24, 16-23, 13-21).

A torna harmadik napján az ASE a Szolnokkal csapott össze. Jó iramban indult a mérkőzés, jó védekezéssel és több labdaszerzéssel magához vette az irányítást a paksi csapat, és hat ponttal nyerte az első tíz percet. A második negyed elején több hiba is bejött a védekezésben. Teo Hojc időkérése után rendeződtek a dolgok, de a félidő végére egy kosárra feljöttek a vendégek.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A nagyszünet után teljesen nyílt lett a találkozó, egyik fél sem tudott nagyobb előnyre szert tenni, gyűrték egymást a csapatok. Végül egypontos hazai előnnyel ért véget a harmadik felvonás. A negyedik negyed elején sikerült pár ponttal ellépni a piros-kékeknek, de a vendégek egy 2+1-es akcióval egyenlítettek a 36. percben, 61-61-et mutatott az eredményjelző. A hátralévő időben végig koncentráltan, remekül játszott az ASE, és végül biztosan győzött, a pontkülönbségnek köszönhetően pedig a tornát is megnyerte. Atomerőmű SE – Szolnoki Olajbányász 72 – 62 (23-17, 15-18, 13-15, 21-12). ASE: Frank Áron 4, Ken Brown 18/6, Pajor Dávid-, Kovács Ákos 6/3, Eilingsfeld János 12/3, Csizmadia Attila-, Orgona Gergő-, Lovro Buljevic 14/3, Kis Attila Raul 4/3, Karosi Gergely 5/3, Szalai Milán -, Cleveland Melvin 9.

Jan Pavlik szakosztályvezető azt mondta, hogy hasznos volt ez a két találkozó, az elsőn az látták, hogy hogyan nem lehet játszani, a másodikon pedig, hogy miként kell játszani. – A Szolnok ellen teljesen más felfogásban játszott a csapat, voltak jó egyéni megoldások, a gyakorolt játékelemek is kezdtek sikerülni. Magasabb energiaszinten játszottak a fiúk, beletették a szívüket, ahogy kell. Azért még ismerkednek egymással a játékosok, ennek köszönhetőek a kisebb hibák, de úgy vélem egyre jobb lesz a játékunk – értékelt. Az ASE szeptember 9-10-én Brnoban szerepel egy tornán, a házigazdák mellett két osztrák csapat lesznek az ellenfelek.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök