Város napja kulturális kavalkád Pakson

Hosszú várakozás után – bár rendhagyó módon nem tavasszal, hanem szeptemberben – ismét volt Város napja rendezvény Pakson. A megszokott programelemek mellett képzőművészeti kiállítással és filmvetítéssel a Paksi Moziban újdonságok is megjelentek a palettán. A rendezvényt új helyszínen, az Atom téren rendezték.

A Város napja kulturális kavalkád szeptember 3-án kezdődött Paks hangban és képben címmel. A hangot helyi, illetve helyi kötődésű zenekarok, az ORIGAMiES, a PistiEst, az Ulbert Underground, a The Houdinis képviselték, valamint a nap sztárfellépői, Majka & Curtis.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A képet a Mi Paksunk című képzőművészeti kiállítás a Csengey Dénes Kulturális Központban, amit Leber Ferenc alpolgármester nyitott meg. A tárlaton Győrffy József és Szinger Zsuzsa tűzzománc képeit, Péger József tusrajzait, valamint a Paksi Képtár fotógyűjteményének darabjait tekinthette meg a közönség.

A másnapi programban szerepelt a hagyományos felvonulás, a halászléfőző verseny, a paksi amatőr művészeti csoportok, civil szervezetek, intézmények, cégek bemutatkozása kóstolókkal, játékokkal, egyéb foglalkozásokkal, valamint színpadi program helyi előadókkal. A vásártéren különböző kézművesportékákat, ételeket, italokat lehetett vásárolni. A Paksi Moziban bemutatták az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Közhasznú Egyesületének közvetítésével a Székelyföldi Legendárium című animációs mesesorozatot.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri HIvatal

A felvonulás után Szabó Péter, Paks polgármestere mondott köszöntőt. – Nagy öröm, hogy idén, bár óvatosan és néhány járványügyi szabály megtartása mellett, de másfél napon keresztül színes és színvonalas programok által ünnepelhetjük városi közösségeinket, intézményeinket, a paksi embereket és az összetartozás örömét, melyre az elmúlt hosszú hónapokban különösen is nagy szükségünk volt – kezdte beszédét a polgármester.

Kiemelte: – Hiszem, hogy egy olyan városban élhetünk, mely mindennap megmutatja erejét, tudását. Paks ereje megmutatkozik abban, hogy évről évre fejlődik, szépül, gazdagodik. Elég csak az országban egyedülálló módon tisztán elektromos közösségi közlekedésre, a megújuló utcákra, középületekre, vagy éppen erre a helyre, az Atom térre nézni – mondta.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– A közösség erejét az is mutatja, hogy van-e és milyen a jövőképe, mit lát magáról öt-tíz év távlatában. Pakson elmondhatjuk, hogy tudjuk, merre szeretnénk menni. Ismerjük az irányt, mert az itt élő emberek igényeinek megfelelve alakítottuk ki az előttünk álló időszak konkrét városfejlesztési terveit, mely az atomerőmű bővítésével összhangban Paksot a következő években a mainál is dinamikusabban fejlődő pályára állítja – húzta alá a polgármester, aki arról is beszélt, hogy a város erejét a benne felhalmozódott tudás és képességek is jelentik.

– Városunk ebben is elöl jár, hiszen a műszaki tárgyú tudás mellett Pakson magas színvonalú az egészségügyi és szociális ellátás, az oktatás-nevelés, vagy éppen a különböző sportágak tevékenysége. De erőnk a civil szervezetekben is megmutatkozik, mert a néhány fős szervezetek vagy éppen a több száz fős civil közösségek egytől egyig városunk különleges ízét, identitását, helyi értékeit, kreativitását, motorját, emberi erejét, önzetlenségét, tenni akarását, folyamatos megújulását testesítik meg – hangsúlyozta.

A polgármester zárógondolataiban azt mondta, kívánja, hogy legyünk büszkék arra, hogy ilyen erősek és gazdagok vagyunk, és használjuk közösen a bennünk rejlő értékeinket, stratégiai helyzetünket, tudásunkat és a civil erőt, vagyis a paksiak összefogásának az erejét. Ahogyan a város önkormányzata büszke a civil szervezeteinkre, intézményeinkre, a bennük folyó szakmai munkára, a bennük megtestesülő emberi értékekre. – Ezért is szeretnénk a továbbiakban is a város lehetőségeihez mérten támogatni munkájukat, segíteni Önöket kitűzött céljaik elérésében – húzta alá.

Kora délután kihirdették a főzőverseny eredményét amelyen közel húsz nevező volt. A legjobb halászlevet az ASE kosarasok és Dunakömlődi Borbarátok formáció készítette, a kupát Lisztmayer István, a csapat főszakácsa vette át Szabó Péter polgármestertől. A Város napja kulturális kavalkád programot Rúzsa Magdi koncertje zárta.