Energiapolitika 2000 Társulat – Energiapolitikai hétfő este

Az atomenergiának ugyanolyan megítélés alá kell esnie az Európai Unióban, mint a megújuló energiaforrásoknak – hangsúlyozta Kovács Pál Budapesten, az Energiapolitika Hétfő című összejövetelen. A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár az Energiapolitika (Enpol) 2000 Társulat hagyományos rendezvényén ezúttal az Európa jövője vitához kívánt adalékkal, információval szolgálni. Járosi Márton, a társulat elnöke Energia unió – bürokratikus felelőtlenség címmel tartotta meg nyitóelőadását, majd Klíma és energia, illetve Az EU energiapolitikájának következményei témában hangzottak el tájékoztatók.

Az Energiapolitika 2000 Társulat rendezvénye. Kép: Pach Ferenc felvétele

Kovács Pál, az Atomenergetika az EU-ban című előadásában azt fejtette ki, hogy az unió 2050-ig szóló energetikai jövőképéről szóló vitában több ország – köztük hazánk – arra hívja fel a figyelmet, hogy az atomenergetika fontos tényező. Mint kiemelte, szeretnék érvényre juttatni azt az üzenetet, hogy atomenergia nélkül nem lehet elérni a kitűzött klímapolitikai célokat, nem lehet garantálni a kibocsátás-mentes áramtermelést. – Célunk, hogy elérjük azt, hogy az atomenergia kapjon olyan megítélést, mint a megújuló energiaforrások. Ezt szeretnénk előrelendíteni. Nem vagyunk egyedül, 11 ország csatlakozott a kezdeményezéshez – mondta. Mint mondta, Európa sokszínű, s mindig nagyon nehéz feladat ilyen sokszínűségből kihozni egy konszenzusos megoldást. – Mi ezt megértjük, azt viszont figyelembe kell venni másoknak, köztük az uniós döntéshozóknak, hogy Magyarországnak ezek az adottságai, lehetőségei. Mi az atomenergia és a megújuló források kombinációjával képzeljük el a jövőt. Az atomenergia viszont meg kell kapja azt a pozitív megítélést, amit a megújulók – szögezte le.

Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Kép: Pach Ferenc felvétele

Emlékeztett rá, hogy a közös európai kutatóintézet röviddel ezelőtt publikálta a témában készült tanulmányát, amely arra fókuszált, hogy az atomenergia milyen szerepet tud játszani az EU-klímacélok elérésében. A kutatók arra a szakmai álláspontra helyezkedtek, hogy az atomenergiának ugyanolyan megítélést, ezzel együtt támogatást kell kapnia, mint a megújulóknak. – Ez a szakmai állásfoglalás minket segít a taxonómiai rendelet megalkotásához fűződő viták során – fogalmazott Kovács Pál az Enpol2000 rendezvényén.