A Roszatom megkezdte az új, balesetálló ATF-üzemanyag használatát a Rosztovi Atomerőműben

Beemelték a Rosztovi Atomerőmű 2. blokk VVER-1000-es reaktorába a TVEL, a Roszatom üzemanyaggyártó vállalata által fejlesztett kísérleti balesetálló „toleráns” üzemanyag, angol rövidítéssel ATF (Advanced Technology Fuel vagy az orosz megnevezés után Accident Tolerant Fuel) első kötegeit. A délnyugat-oroszországi Rosztovi Atomerőmű 2. blokkja a tervezett karbantartás és friss üzemanyaggal történt feltöltés után újraindult, áll a Roszatom közleményében.

A TVEL balesetálló ATF-üzemanyagpálcái. Forrás: Roszatom

A TVSZ-2M típusú üzemanyag-kazetták mindegyikébe tizenkét, kísérleti üzemanyaggal töltött pálcát helyeztek el. Közülük hatnak a burkolata króm-nikkel ötvözetből készült, a másik haté pedig a hagyományos cirkónium ötvözetből, amelyre krómbevonatot vittek fel. Ezek az új technológiai megoldások lehetővé teszik, hogy a reaktorban esetlegesen bekövetkező baleset során ne tudjon a cirkónium és a vízgőz reakciója miatt robbanásveszélyes hidrogén felszabadulni.

A biztonságnövelő műszaki megoldás alkalmazása előtt a Roszatom konszern Üzemanyag, Gépgyártási és Erőművi részlegének szakembereiből álló csoport alaposan ellenőrizte az innovatív üzemanyagkötegeket, mielőtt azok a kereskedelmi üzemben termelő blokk reaktorába kerültek volna. Az újfajta üzemanyagkötegeket előzetesen meg kellett feleltetni az orosz atomhatóság, a Szövetségi Környezetvédelmi, Technológiai és Nukleáris Felügyeleti Hatóság (Rosztyehnadzor) vonatkozó engedélyének.

A balesetálló üzemanyagpálcák konzervatív változatába a szokásos urán-dioxid üzemanyagot töltötték. Ez megfelel a globális gyakorlatnak. A balesetálló nukleáris üzemanyag-fejlesztési programokat világszerte úgy alakítják, hogy az új hasadó- és szerkezeti anyagok használatát fokozatosan vezetik be.

– Az újfajta üzemanyag kipróbálása egy kereskedelmi üzemben működő reaktorban fontos lépés ahhoz, hogy az újfajta kazettákat üzemszerű termelés során lehessen használni. Jelképes, hogy ez a mérföldkőnek számító próbaüzem azokban a napokban valósul meg, amikor a TVEL, a Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, fennállásának 25. évfordulóját ünnepli. Köszönetet mondunk a Roszenergoatomnak (a Roszatom oroszországi atomerőműveket üzemeltető vállalata) és a Rosztovi Atomerőműnek a Rosztyehnadzorral folytatott hatékony együttműködéséért, és a magunk részérő továbbra is szorosan együttműködünk a szabályozó hatósággal a további próbaüzemek engedélyezése érdekében. A balesetálló ATF-üzemanyagok fejlesztése trend a globális atomenergetikai iparban. E fejlesztések célja, hogy az atomerőművek biztonságát még magasabb szintre emeljék, gyakorlatilag kiküszöbölve a környezetre veszélyes balesetek lehetőségét. Bizonyos alternatív üzemanyag-keverékkel töltött balesetálló kazetták esetében hatékonyságnövelés érhető el anélkül, hogy növelni kelljen az urán dúsítottságának mértékét. Nemzetközi elemzők szerint a balesetálló üzemanyagok hamarosan uralkodóvá válnak a globális piacon – közölte Natalja Nyikipelova, a TVEL üzemanyaggyártó vállalat elnöke.

A Roszatom 2018 óta teszteli az orosz nyomottvizes VVER és a nyugati PWR reaktorokhoz tervezett balesetálló üzemanyagot. A MIR kutatóreaktorban két teljes besugárzási ciklust teljesítő kísérleti kazetták olyan üzemanyagpálcákat tartalmaznak, amelyekben négy különböző burkolat- és üzemanyag-összetétel kombinációját alkalmazzák. A kutatási eredmények alapján azt tervezik, hogy a műszaki és gazdasági teljesítményt figyelembe véve választják ki a szerkezeti anyagok és az üzemanyagok optimális kombinációját. Két besugárzási ciklust követően is hermetikusan zárt maradt az összes üzemanyagpálca. A TVEL balesetálló üzemanyagának kutatását, tervezését és tesztelését a Bocsvar Intézet biztosítja és koordinálja.

Háttér:

A Roszatom TVEL üzemanyaggyártó vállalata nukleáris üzemanyaggyártással, uránkonverzióval és -dúsítással, az ehhez szükséges gázcentrifugák gyártásával, valamint kutatással és tervezéssel foglalkozik.

A társaság idén ünnepeli fennállásának 25. évfordulóját. Az 1996-ban alapított vállalat ma a globális atomenergetikai ipar egyik legnagyobb üzemanyag-szállítója, és új gyártási projektek megvalósításával erősíti tovább pozícióját. A TVEL fennállása során eddig soha nem kapott minőségi panaszt a megrendelőitől. Az orosz atomerőművek egyetlen nukleáris üzemanyagszállítójaként a TVEL 15 országban összesen 75 erőművi reaktorhoz, a világ kilenc országában kutatóreaktorokhoz, valamint az orosz atommeghajtású hajókhoz szállít üzemanyagot. A világon minden hatodik reaktor a TVEL üzemanyagával működik.

A TVEL a világ legnagyobb dúsított urán gyártója, valamint a stabil izotópok globális piacának vezetője, aktívan fejleszti az új üzletágakat a vegyészet, a kohászat, az energiatárolási technológiák, a 3D nyomtatás, a digitális termékek, valamint a nukleáris létesítmények leszerelése terén. A Roszatom additív technológiákkal és az energiatároló rendszerekkel foglalkozó ágazati integrátor vállalatai is a TVEL-hez tartoznak. http://www.tvel.ru

A balesetálló ATF nukleáris üzemanyag ellenáll a tervezési alapon túli, a hűtőközeg elvesztésével járó súlyos atomerőművi balesetek következében fellépő hatásoknak, beleértve a reaktor hűtésének meghibásodásával járó eseteket. A balesetálló üzemanyagnak elegendő ideig meg kell őriznie az integritását, hogy ne következhessen be a cirkónium és a vízgőz reakció miatt hidrogén felszabadulása. A balesetálló üzemanyag kiemelten fontos az atomenergia biztonságának és megbízhatóságának további növeléséhez. A TVEL balesetálló üzemanyagának kutatását, tervezését és tesztelését a Bocsvar Szervetlen Anyagok Intézete végzi.