Kádár Andrea az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója

Kádár Andreát, az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi helyettes államtitkárát nevezte ki a miniszterelnök az OAH élére – számolt be az MTI a szaktárca tájékoztatása alapján.

Kádár Andrea. Fotó: kormany.hu
Kádár Andrea az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Fotó: kormany.hu

Orbán Viktor miniszterelnök 2021. szeptember 29-től Kádár Andreát nevezte ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) élére. Az új főigazgató tevékenységének elsődleges célja a hazai nukleáris felügyeleti rendszer megerősítése.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztett rá, hogy az OAH függetlenségének megerősítése érdekében jövő januártól kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervként működne tovább. Mint írták, az átalakulás egy már működő és nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellnek megfelelően történne, amely a lehető legnagyobb személyi és szervezeti függetlenséget biztosítja a hivatal számára, garantálva egy erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését.

Kádár Andrea Beatrix a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett vegyészmérnök, majd okleveles biomérnök diplomát. 2003-tól a Külügyminisztériumban és Magyarország Állandó Képviseletén dolgozott Brüsszelben, majd a Miniszterelnökség Nemzetbiztonsági Irodát vezető helyettes államtitkára volt. 2014-től látta el az energiaügyért illetve az energiapolitikáért felelős helyettes államtitkári feladatokat az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. Fő munkaterületét a bányászati, a villamosenergia- és földgázellátással, távhőszolgáltatással kapcsolatos kérdések mellett az atomenergia békés célú alkalmazását és a radioaktív hulladékkezelést érintő szabályozási, stratégiai ügyek határozták meg. A tárca tájékoztatása szerint részt vett a Paks II. projekthez kapcsolódó jogszabályi keret megteremtésében, hazai és uniós egyeztetésében is. 2014 óta képviseli Magyarországot a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség kormányzótanácsában.

Az Országos Atomenergia Hivatal korábbi főigazgatója, Fichtinger Gyula  áprilisában távozott, a hivatal élén mostanáig Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes állt.