Vezetőváltás az MVM élén

A Szerencsejáték Zrt. eddigi vezérigazgatóját Czepek Gábort nevezte ki az MVM Csoport élére Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 2021. október 1-től. Kóbor György, korábbi elnök-vezérigazgató közös megegyezéssel távozik a cégtől.

Czepek Gábor, az MVM csoport új vezérigazgatója. Fotó: MTI

Az MVM közleménye szerint Kóbor György vezetése alatt az vállalat egyedülálló eredményeket ért el, mind a hazai, mind a regionális piacokon. Az NKM Nemzeti Közművek felépítését és MVM Csoportba illesztését követően a vállalat teljeskörű energetikai szolgáltatóvá vált. Irányításával elkészült és életbe lépett a cégcsoport új üzleti stratégiája, árbevétele közel 60 százalékkal nőtt, az ellátott ügyfelek száma elérte a 8 milliót, a munkatársak száma pedig a 18 ezret. Nevéhez fűződik többek között az MVM Csoport finanszírozásának diverzifikálása, az E.ON Csoporttal kötött szerződés megvalósításának keretében az ÉMÁSZ megvásárlása, az Innogy Ceska Republika megvásárlása, valamint a nemzetközi hitelminősítések megszerzése és az MVM tőzsdeképességre való felkészítése.

A leköszönő elnök-vezérigazgató közreműködött az új, hosszú távú orosz gázszerződés létrehozásában, a horvátországi LNG terminál tulajdonba vételében. Szakmai munkájának köszönhetően az MVM ma Magyarország negyedik, Kelet-Közép-Európa tizenharmadik legnagyobb vállalata, és a régió megkerülhetetlen gazdasági szereplője.

Az október elsején hivatalba lépő Czepek Gábor 2018. december 18-tól töltötte be a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatói posztját. Vezetése alatt – mint a közleményben írják – megújult a nemzeti lottótótársaság szervezeti felépítése, elsősorban hatékonyabb és versenyképesebb értékesítés szervezési modellre áttérve.

Czepek Gábor korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára volt, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkári tisztségét töltötte be, később állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkárként tevékenykedett.

Az MVM Csoport egyik meghatározó tevékenysége az energiatermelés, zászlóshajója a Paksi Atomerőmű. A cégcsoport termelőegységei 2020-ban összesen közel 19,4 TWh villamosenergiát értékesítettek, mellyel az országos nettó erőművi termelés 62,5%-át adták. Ennek a mennyiségnek hozzávetőleg 80%-át, 15,17 TWh-t a Paksi Atomerőmű termelte meg.