Környezetvédelmi konferenciát tartottak Pakson

Legyen szívügyünk a Föld! címmel környezetvédelmi konferenciát tartott hétfőn (10.18.) az ÖKO Munkacsoport Alapítvány és a Paksi Iparos és Vállalkozói Kör az Erzsébet Nagy Szállodában. A rendezvény fő témája a körforgásos gazdaság volt.

Neves szakemberek érkeztek a paksi rendezvényre, és többek között arról értekeztek, milyen technológiai újdonságokkal, leleményes találmányokkal igyekeznek orvosolni az emberek a különböző környezet- és természetvédelmi problémákat. Kínában például olyan nagy gondot okoz a méhek hiánya, hogy kézzel vagy éppen beporzó szappanbuborékokat kilövő drónokkal porozzák be a fákat. Szőcs Boglárka ökológus, biológus azt mondta, hogy ezen kreatív megoldások helyett a megelőzésre, a környezet védelmére kellene inkább fókuszálni. – Ezek felületi kezelések, nem megoldások. Ráadásul költségesek, és nagy kérdés, mennyire hatékonyak. A hosszú távú hatásaikról pedig egyelőre nem sokat tudunk – fogalmazott. Előadásából az is kiderült, hogy az ipari- és agrártevékenységek, valamint urbán hatások a leggyakoribb szennyező források. A kutató egy kisfilmet is bemutatott a konferencián azt demonstrálva, milyen károkat okoz a rengeteg műanyag hulladék az élővilágban. A videóban elpusztult madarakat lehetett látni, a gyomruk tele volt műanyaggal.

A szakmai napon Süli János a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, a konferencia fővédnöke mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy már kisgyerekkorban el kell kezdeni a környezettudatosságra nevelést, aminek érdekében együttműködésre van szükség, hogy a társadalom minden szintjén megjelenjen a szép, tiszta környezet iránti igény, és a természet védelme. Az atomerőmű kapcsán megemlítette, hogy nagyon odafigyelnek a nukleáris hulladék megfelelő és biztonságos tárolására. Süli János arról is beszélt, hogy olcsó villamosenergiára mindenképpen szükség van, az vonzza Magyarországra a befektetőket. Az új cégek pedig új munkahelyeket teremtenek, ami kulcsszerepet játszik a fiatalok itthon tartásában. – Szükség van Paks 1-re és Paks 2-re is. Az atomerőmű két új blokkja képes lesz majd biztosítani a szükséges villamosáramot – mondta Süli János, hozzátéve, azon dolgoznak, hogy Paks ne csak atomváros, hanem zöld város is legyen. Az ezt célzó törekvések közül kiemelte, hogy Pakson épült meg az ország egyik legnagyobb naperőműve.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Szabó Péter, Paks polgármestere köszöntőjében azt mondta, hogy a város elkötelezett a környezetvédelem mellett, amit az ÖKO Munkacsoport Alapítvány támogatása, az elektromos buszok számának növelése, a zöldítési programok és a hulladéklerakó telephely fejlesztése igazolnak. – Lehetőség nyílt arra is, hogy a háztartási olajat külön edényben, ráadásul szelektíven lehessen gyűjteni – mondta a városvezető, kiemelve, milyen fontos a környezetvédelem szempontjából is a vállalatok és az önkormányzat közötti jó együttműködés. – Kis lépésekkel lehet nagy dolgokat véghezvinni – húzta alá. Szabó Péter azzal zárta gondolatait, hogy Paks önkormányzata sokat tesz annak érdekében, hogy a városban minél több legyen a zöld felület. Ezért folytatják a faültetési programot. Idén ötven millió forint értékben tizenháromezer cserjét és bokrot ültetnek el a településen A projekt célja a város zölddel borított területeinek növelése, és a lakosság figyelmének felhívása a környezetvédelem fontosságára.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks