Nyitott Paks – tájékoztató pontokat nyitottak

A város hat intézményében nyíltak meg azok a tájékoztató pontok, amelyekben a harmadik országból érkező külföldi állampolgárok kaphatnak információt, például a város tömegközlekedéséről, kulturális programjairól és akár a PIP Nonprofit Kft. Információs Központjáról.

Szántó Zoltán Paks alpolgármestere hétfői (10.18.) tájékoztatóján ismertette a Nyitott Paks elnevezésű projekt részleteit. Szavai szerint Paks Város Önkormányzata a PIP Nonprofit Kft.-vel konzorciumban mintegy 586 millió forint támogatást nyert a projekt megvalósítására. A konzorcium a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap által kiírt A helyi szintű igazgatás és az ellátórendszerek kapacitásfejlesztése című felhívásra nyújtott be pályázatot.

Október elejétől mind a hat információs pont megnyílt a városban – mondta Szántó Zoltán. Paks alpolgármestere hozzátette, a Városházán, a Járási Hivatalban, a Paksi Rendőrkapitányságon, a Csengey Dénes Kulturális Központban, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárban, valamint a dunakömlődi könyvtárban vehetik igénybe az ide érkező harmadik országbeli állampolgárok az információs pontok szolgáltatásait.

Tájékoztató füzetek, szórólapok és különféle kiadványok érhetők el mindegyik Nyitott Paks ponton. Van olyan nyomtatvány, amely kifejezetten orosz nyelven tájékoztat, például a PIP Nonprofit Kft. Információs Központjáról.

Szántó Zoltán alpolgármester azt mondta, hogy a tájékoztató pontokkal az ide érkezők beilleszkedését segítik. Kiemelte, hogy várhatóan az év végétől, ráadásként már a tolmácsszolgáltatást is igénybe lehet venni. A Nyitott Paks pontjain dolgozó kollégák felvilágosítást adnak az intézményekben igénybe vehető szolgáltatásokról.

A Belügyminisztérium által nyújtott támogatásból a Paks Város Önkormányzatára eső támogatás mintegy 386 millió forint. A forrást az önkormányzat Helyi Integrációs Akció Program kidolgozására, érzékenyítő és kulturális rendezvények szervezésére, fordítási és tolmácsolási tevékenységekre, mobil információs pultok kialakítására, valamint nyelvi képzések megvalósítására fordítja.

Paks Város Önkormányzata egyébként nem csak a Nyitott Paks állomásain keresztül tájékoztatja a külföldről érkezőket. A paks.hu honlapon is folyamatos a fordítás, van egy orosz nyelvű aloldal, amelyen minél több információt szeretnének közzétenni.

 

A projekt a Belügyminisztérium és az Európai Unió által finanszírozott MMIA-2.2.16/7-2019-00001 azonosítójú, „Nyitott Paks” elnevezésű projekt keretében valósul meg.