Szegedi zenekar győzött a fesztiválon

Mintegy félszáz jelentkező közül tizenhárom zenekar jutott be a 24. Paksi Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztiválra, amelyet Öröm a zene címmel rendeztek meg, november 6-án, a Csengey Dénes Kulturális Központban. Az egész napos program során fellépett zenekarokat neves szakmai zsűri értékelte, mások mellett Berki Tamás jazzénekes, Sárdy Barbara énekes-billentyűs, Lukács Péter, a Bikini együttes zenésze, valamint Lombos Márton dalszövegíró-producer, aki szerint évről-évre emelkedik a fesztivál színvonala. Ebben az évben a popzenét játszó zenekarok voltak túlsúlyban, illetve megfigyelhető volt, hogy új elemekkel, például népzenei, vagy rap-betétekkel gazdagodtak a különböző zenei műfajok. Diákzsűri is értékelte a produkciókat, amelynek tagjai piros és zöld kártyák felmutatásával adtak azonnali értékelést. A diákzsűri elnöke Kovács Aliz paksi énekes volt, aki a fesztivál végén tolmácsolta a zenekaroknak a diákzsűri véleményét, és tanácsokkal látta el őket például azzal kapcsolatban, hogyan lehetnének magabiztosabbak.

Az idei fesztiválon a harmadik helyezett a budapesti Foreland lett, a második helyezett a Continoom zenekar ugyancsak a fővárosból, míg a legjobbnak a szegedi Mil Pasost ítélte a zsűri. (Paksi zenekar az idén nem mérettette meg magát a fesztiválon.) A helyezettek számos vásárlási utalvánnyal, ajándékkal, fellépési lehetőséggel lettek gazdagabbak, és jutalmazta a zsűri például a legjobb énekest, szövegírót, a legjobb zenészeket hangszerenként, és különdíjakat is kiosztott.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A Paksi Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál célja kettős: egyrészt színvonalas zenei programot biztosítani a paksi és környékbeli fiataloknak, másrészt lehetőséget adni tehetséges amatőr zenekaroknak a nagyközönség, illetve értő, kritikus bírálók előtti megmérettetésre. Sajnos a tehetséges fiatal zenekarok többsége a szakértői segítség, a megfelelő anyagi háttér hiánya, illetve a kevés nagy nyilvánosság előtti bemutatkozási lehetőség miatt felbomlik, a tehetségek elkallódnak. A szervezők úgy gondolják, hogy a paksi fesztivál évenkénti megrendezésével egy népszerű, a szakma szemszögéből fajsúlyos hagyományt teremtettek.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök