November 15-én kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg november 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók november 25-ig online, azt követően pedig december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre, írja sajtóközleményben a KSH.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén november 15. és december 15. között hajtja végre éves második, rendszeresen ismétlődő mezőgazdasági összeírását. Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozóknak, illetve a gazdálkodóknak, valamint a kapott adatok felhasználásával a KSH eleget tesz az Európai Unió felé teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségének. A felvétel eredményei a termelők érdekeit szolgáló szakpolitikai döntéshozókat, a támogatási rendszerek megalapozását segítik.

A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com
A kép illusztráció. Fotó: pixabay.com

Az adatszolgáltatás elsősorban a növénytermesztésre, az agrotechnikára, az állattenyésztésre, a mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerőre, a beruházásokra és a termeléssel kapcsolatos ráfordításokra terjed ki. Az adatszolgáltatás a kijelölt adatszolgáltatóknak kötelező. Ugyanakkor a 2020. évi agrárcenzus és a hivatalban zajló módszertani fejlesztések lehetővé tették, hogy a 2021. júniusi összeírás óta – az adatszolgáltatói terhek mérséklése céljából – nagymértékben csökkentsék a felvétel mintaelemszámát.

A kérdőívet két módon tölthetik ki az érintettek. Az összeírás november 15. és 25. között online, a www.maja.ksh.hu oldalon keresztül zajlik. – A járványügyi helyzetre való tekintettel szeretnénk kérni válaszadóinkat, hogy lehetőség szerint minél többen vegyék igénybe az online kitöltési felületet. A KSH valamennyi érintett részére november 15-ig elektronikus vagy postai levélben megküldi a belépéshez szükséges kódot – hívja fel a figyelmet Tóth Péter, a KSH statisztikai tanácsadója.

November 26. és december 15. között pedig fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel mindazokat, akik nem kívántak élni előbbi lehetőséggel, és elektronikusan végzik el a kérdőív kitöltését. – Az összeírók az aktuális járványügyi szabályok betartásával végzik a munkájukat, ugyanakkor lehetőséget biztosítunk arra, hogy az érintettek az összeírókkal egyeztetve, telefonon keresztül is szolgáltathassanak adatokat – emelte ki Tóth Péter. A kiemelt egyéni gazdaságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően kizárólag online egyéni kitöltéssel teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket, őket nem keresik fel összeírók.

Az összeírás során kapott információkat a KSH kizárólag statisztikai célra használja fel, más szervek, személyek részére nem adja ki azokat, a törvényi előírásoknak megfelelően garantálja az adatkezelés biztonságát, az eredményeket összesítve közli. A feldolgozott eredményeket a KSH az adatgyűjtést követően emailben megküldi azoknak, akik ezt kérik a kérdőív kitöltésekor.

Mindazok, akik a kérdőívet legkésőbb november 25. éjfélig online küldik be, nyereményjátékban vehetnek részt, aminek keretében 100.000 forint értékű vásárlási utalványt nyerhetnek.

Az egyéni gazdaságok összeírásának részleteiről a https://www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok oldalon találnak további információt.