Vizitben a nőgyógyászat szakrendelésen

A nőgyógyászati szakrendelés a Paksi Gyógyászati Központ központi épületének földszintjén működik. Dr. Kun Attila, dr. Lajkó Zsolt, dr. Magosányi Fruzsina és dr. Quispe Olaza Juan fogadják a pácienseket, rendelési idejük a paksigyogyaszatikozpont.hu honlapon megtalálható. A nőgyógyászati szakrendelésen a különböző nőgyógyászati panaszok (pl.: alhasi fájdalom, menstruációs zavar, megváltozott hüvelyi folyás, termékenységi panaszok) kivizsgálásával, gyógyításával foglalkoznak, nőgyógyászati szűrővizsgálatokat végeznek, illetve terhesgondozást a protokoll szerinti, szükség esetén egyéb vizsgálatokkal.

Dr. Quispe Olaza Juan Rodolfo. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Dr. Quispe Olaza Juan Rodolfo 2021. március 2-tól teljes állásban dolgozik a Paksi Gyógyászati Központ nőgyógyászat szakrendelésén. Már gyermekkorában orvos akart lenni, a kedvenc tantárgya a biológia volt. Érettségi után felvételt nyert szülőhazájában, Peruban a limai egyetemre, végül egy ösztöndíjpályázat keretében a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán diplomázott 1986- ban. A Tolna Megyei Balassa János Kórházban dolgozott harmincnégy évig. Húsz évig tartott magánrendelést Pakson, onnan sokan ismerhetik. Különösen érdekli az ultrahang és a laparoszkópia. Számára az új életek születése a legszebb a munkája során, az eltelt évtizedek alatt orvosként közel négyezerszer élte ezt át. A paksi szakrendelés mellett jelenleg Szekszárdon van magánrendelése.

Dr. Magosányi Fruzsina. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Dr. Magosányi Fruzsina már tízévesen tudta, hogy orvos akar lenni. A Pécsi Tudományegyetemen diplomázott, majd szülészet-nőgyógyászat szakvizsgát tett. Elmondta, hogy amikor három hónapot az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott, azt látta, hogy – Magyarországtól eltérően – ott nagyon sok nő dolgozik szülész-nőgyógyászként. Ez a tapasztalat erősítette meg anno a szakterület-választásban, és nem bánta meg a döntését, mert – ahogy fogalmazott – ez egy szuper szakma. Kiemelte, hogy számára rendkívül fontos az anyaság, ehhez igazítja szakmai elfoglaltságait. A paksi szakrendelésen 2014-ben vállalt félállást, aztán amikor megszületett a harmadik gyermeke, szünet következett, 2016 végétől rendel ismét, mellette pedig magánpraxist folytat Dunaföldváron. Kiemelte, hogy az orvos-beteg kapcsolatban számára rendkívül fontos az empátia, a megértés, a beszélgetés.

Dr. Kun Attila. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Hozzávetőlegesen egy nagyobb falunyi embert segített már a világra dr. Kun Attila, aki 2019. november 1-től a Paksi Gyógyászati Központ szakrendelésén dolgozik félállásban. Az érettségit követően a Pécsi Tudományegyetemen folytatta tanulmányait, majd szakmai pályafutását a szekszárdi kórházban kezdte. Onnan vonult nyugállományba, de, ahogy mondta, sok erőt érez még magában, hogy nyugdíjasként a tudományos munkássága mellett Pakson praktizáljon. Szakterülete a várandóssági diabétesz, amely témában számos előadást tartott hazai, külföldi és nemzetközi fórumokon, illetve publikál is, mindezt magyar és angol nyelven egyaránt, ebből szerezte a PhD-jét. Elmondta, hogy egyértelműen az adja a szakmája szépségét, amikor végigkísér egy várandósságot, és kilenc hónap múlva egészséges baba születik, és az anyuka is rendben van.

Dr. Lajkó Zsolt. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– A gyógyítás egyik alapja a megfelelő orvos-beteg kapcsolat, a kölcsönös bizalom és kommunikáció – mondja dr. Lajkó Zsolt, aki 2020 nyár eleje óta dolgozik a paksi szakrendelésen. 2014-ben végzett a Szegedi Tudományegyetemen, 2019- ben szerezte meg a szülészet-nőgyógyászat szakvizsgát, és szeretne endokrinológia szakvizsgát is tenni. Elmondta, hogy azért választotta a szülészet-nőgyógyászat szakterületet, mert áttekintő, átfogó, gondolkodó szakmára vágyott, ahol sebészeti ellátásra is van mód. Hozzátette, hogy a nőgyógyászat közel áll hozzá, mert a műtéttechnika igen változatos, a nagyműtétek mellett van mód minimálisan invazív beavatkozásokra – nincs nagyobb, a testen ejtett vágás –, és teljesen hegmentes műtétekre egyaránt. Azt is elmondta, hogy nemcsak Pakson dolgozik, így aránylag sokat utazik, de mivel a motorozás a hobbija, össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal.

A nőgyógyászati szakrendelésre nem kell beutaló, előjegyzés viszont igen, időpontot hétköznapokon 8 és 9, illetve 13 és 15 óra között lehet kérni a 75/830-770-es telefonszámon. A járványhelyzet miatt most akut panasz esetén is szükséges a telefonos egyeztetés (rendelési időben). Mivel ilyen esetben a minél gyorsabb ellátás a cél, nem biztos, hogy lehetősége van a páciensnek orvost választani, ahhoz jegyzik elő – akár már aznapra –, akinél előbb van szabad időpont. Az orvosok kiemelték, hogy vigyék magukkal a páciensek a korábbi leleteiket, és azt is, hogy egészen biztosan megkérdezik a pácienstől, hogy mikor volt az utolsó menstruációjának első napja. Mindannyian kitértek arra, hogy igen kellemesek a rendelési körülmények, magas színvonalú a műszerezettség, és kiválóan képzett, rutinos a szakdolgozói team. Ezt Pintérné Viló Andrea, Szegi Katalin, Vörös Erzsébet szülésznők és Irsch Adrienn asszisztens alkotják, akik körforgásban végzik a feladatokat, mindig ketten vannak a nővérpultnál, és ketten a két rendelőben.

Az asszisztens team. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök