Jó napot, mi újság? – Szelpné Virág Rita

Még több élettel töltené meg Szelpné Virág Rita megbízott igazgató a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárat. Szakmai hitvallása: első az olvasó.

Szelpné Virág Rita a Fejér megyei Sárkeresztúron nőtt fel. Az általános iskolát ott végezte, majd a budapesti Patrona Hungariae katolikus iskolába járt, ahol szerzetesnővérek között töltötte középiskolai éveit. – Vallásos családból származom, templomba jártam, hittant tanultam, ismerőseim is tanultak ebben a középiskolában, mindezek miatt választottam ezt az intézményt. Itt megerősítettek abban az értékrendben, amit már eleve követtem, az a négy év stabil alapot adott a későbbi életemhez. Nem volt elvárás, hogy nővérek legyünk. Családanyákat szerettek volna nevelni belőlünk, akik a későbbiekben az ott megtanult értékrendet adják tovább – fogalmazott. – Üdvösségre szeretnék jutni, ez a végső célja életemnek. A földi életemben is helyt kell állnom, ami azt jelenti, hogy szeressem a férjemet, gyerekeimet és azt nézzem, nekik mi a jó, a fi¬zikai és a lelki életükben is – magyarázta. Hozzátette, hogy egyébként ők is szokványos családi életet élnek, súrlódások náluk is előfordulnak, ám igyekeznek a célt szem előtt tartva, a szeretetre fókuszálni.

Szelpné Virág Rita. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Szelpné Virág Rita a gimnázium után elvégezte az Eötvös Lóránd Tudományegyetem történelem és könyvtár szakát. Az édesanyja is könyvtárosként dolgozott, ami minden bizonnyal közrejátszott abban, hogy már korán vonzotta a könyvtárak világa. Szakmai pályafutását a Kodolányi János Egyetem könyvtárában kezdte. – Nagyon jól éreztem ott magam. Mindenkinek ilyen első munkahelyet és főnököt kívánok. Nem voltunk sokan, így többféle feladatot végeztünk, a könyvtári munka minden csínját-bínját ott tanultam meg. Az akkori igazgatóm hitvallását pedig a mai napig vallom magam is: első az olvasó – mondta. Székesfehérvár után ismét Budapest következett. 2010 és 2013 között a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola (jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem egyik kara) könyvtárában dolgozott. Szerette azt a fajta tudományos és társasági pezsgést, ami jellemző egy oktatási intézmény könyvtárára. A hallgatókat a szakdolgozatok elkészítésében, a tanárokat pedig irodalomkutatásban, tudományos munkában, publikációs lista készítésében segítette, emelte ki akkori feladatai közül.

Akkortájt ismerkedett meg a férjével, aki paksi, ezért itt kezdték közös életüket. – Nem volt könnyű döntés, hiszen Sárkeresztúrhoz kötődöm, Budapesten dolgoztam. A főváros azonban túl személytelen és elveszik benne az ember. Paksot nagyon megszerettem, mert élhető város – mondta. A paksi katolikus egyházközség templomi kórusának tagja lett, ami segített neki beilleszkedni a helyi közösségbe, ahogy az is, hogy férje révén egy szerető, befogadó családba került.

Szelpné Virág Rita 2013 óta dolgozik a paksi városi könyvtárban. – A felsőoktatási intézmények könyvtáraiban „pörgősebb” a munka, egy városi könyvtárban viszont szélesebb a korosztály és sokrétűbb a feladat is – mondta. Kiemelte, hogy szerinte minden munkában meg lehet találni azt, ami érdekessé teszi. Két kislánya (Anna 2014, Ágnes 2017) születése után 2020-ban visszatért a munka világába, ám egy hét múlva bezárták a könyvtárakat a járvány miatt, és sokáig home office-ban dolgoztak. 2021-ben kérték fel, hogy egy évig, amíg Pumerscheinné Bedekovity Zóra igazgató vissza nem tér a gyesről, vezesse a könyvtárat.

– Intézményvezető még nem voltam, de igyekszem mindent megtenni a gördülékeny munka érdekében. Jó a kapcsolatom a munkatársaimmal, mielőtt döntök, kikérem a véleményüket. Célom, hogy még pezsgőbb élettel töltsük meg a teret. Ennek érdekében még szorosabb együttműködést kívánok kialakítani a különböző oktatási intézményekkel, civil szervezetekkel. Fontosnak tartom, hogy a könyvtár lehetőséget nyújtson helyi alkotók bemutatkozására is – összegzett Szelpné Virág Rita, aki azt is elárulta, hogy a szabadidejét kórusénekléssel, családi kirándulásokkal és olvasással tölti. Szereti a szépirodalmat, de egy fárasztó nap végén szívesebben esik a választása mondjuk egy Agatha Christie-krimire, vagy egy híres ember életrajzára. Jelenleg Lee Strobel: A Csoda-dosszié című művét olvassa