Átadták a felújított bölcsődeépületet

A képen Magyar Melinda, a bölcsőde vezetője, Kovács Pál államtitkár, Szabó Péter polgármester. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Paks ma egy jelentős, jelképesnek is mondható értékkel gazdagodik, mely a következő évtizedekben sok kisgyermekes család számára jelent segítséget, hiszen gyermeküket biztonságban és valóban modern körülmények között hagyhatják minden nap a Kápolna utcai bölcsődében – mondta köszöntőjében Szabó Péter az intézmény épületátadó ünnepségén. Paks polgármestere hozzátette, hogy örömteli, hogy egy régen bezárt és veszni látszó épületet adhatnak vissza a városban élő kisgyermekes családoknak. Kiemelte, tudják, hogy az itt létre jött nyolcvan férőhely még nem elégíti ki a városban meglévő igényeket, ezért a lakótelepen további bölcsődei férőhelyek létesítését tervezik.

– 2010 óta a családtámogatások összege több mint háromszorosára emelkedett, hiszen a jövő a gyermekeinkért van, és örömömre szolgál, közös örömünkre adhat okot, hogy 2010 óta a házasságok száma duplájára növekedett, a válások hatvan éve nem látott mélyponton vannak, a születések száma pedig emelkedik – ezt már Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár mondta. Aláhúzta, hogy a mai bölcsődeátadó ünnepségen is látszik, hogy számíthatnak a kormányra.

– Az épület átadásával egy új, tevékenységekben gazdag, magas színvonalú szakmai munka kezdődhet. Az új bölcsőde birtokba vétele megtisztelő, örömteli és felelősségteljes kihívás számunkra – erről Lukácsi Magyar Melinda, a Paksi Bóbita Bölcsőde vezetője beszélt. Elmondta azt is, hogy a bölcsőde épülete három nevelési-gondozási egységet, valamint egy igazgatási-szociális helyiségekből álló tömböt és egy melegítőkonyhát foglal magában, az épület hat gyermekcsoportjában – a teljes körű eszközbeszerzésnek köszönhetően – új, modern és biztonságos bútorzat és magas pedagógiai értékű játékkészlet várja a legkisebbeket.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az ünnepélyes átadással november 26-án fejeződött be a Kápolna utcai bölcsődeépület teljes körű rekonstrukciója. A projektre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) nyert bruttó 923.916.900 forint pályázati támogatást Paks Város Önkormányzata 2019-ben. A száz százalékban támogatott projekt keretében megtörtént az épület és az udvar teljes körű felújítása bruttó 670 millió forintból. A rekonstrukció során mindhárom pavilonban két-két csoportszobát alakítottak ki, valamint játéktárolókat, és vizesblokkokat. Az udvaron megújult a zöldfelület, minden pavilonhoz készült új homokozó árnyékolótetővel. Az eszközbeszerzésre bruttó 70 millió forint állt rendelkezésre, ennek keretében a háztartási nagygépektől a melegítőkonyha felszerelésén át, új bútorzat, új textíliák, korszerű kül- és beltéri játékok gazdagítják a bölcsődét. A parkolókat bruttó 56 millió forintból alakították ki: 14 megállóhelyet a pályázatból finanszírozott az önkormányzat, 18 parkoló árát pedig a város saját forrásából állta. A kivitelező a PSN Építőipari Kft. volt.