Több atomerőmű létesítése érkezett fontos fázisához

Az ünnep előtti időszak rendkívül mozgalmasan telt az atomenergetika világában. Több atomerőmű létesítése érkezett fontos fázisához. A beruházások mérföldkőnek számító mozzanatairól az atombiztos.blogstar.hu oldal számolt be.

Mint olvasható, 2021. december 22-én megkezdődött a Belorusz Atomerőmű második, VVER-1200 típusú blokk reaktorának feltöltése friss üzemanyaggal és ezzel kezdetét vette az úgynevezett fizikai indítás. Az első, friss nukleáris üzemanyagot tartalmazó üzemanyag-kazettát délelőtt 10 óra 11 perckor rakták be a reaktorba, amelyet további, összesen 163 üzemanyag-kazetta követ. A blokkindításhoz szükséges munkafolyamatok elvégzése után a minimális ellenőrzött, egyszázalékos teljesítményszintre emelik a reaktor teljesítményét, majd ezt növelve folyamatosan ellenőrzik és igazolják a terveknek megfelelő működést. Csak ezek után kapcsolják a reaktort a villamosenergia-hálózatra.

Fehéroroszország a 3+ generációs orosz blokktípust választotta, a Belorusz Atomerőmű két VVER-1200 típusú blokkja összességében 2400 MW villamos teljesítményt biztosít majd. Az első blokk 2021. június 10-én állt kereskedelmi üzembe, ezzel ez az első ilyen típusú egység külföldön.

Épül a Kudankulam Atomerőmű 6. blokkja. Forrás: atombiztos.blogstar.hu

Az indiai Kudankulam Atomerőmű 6. blokkjának létesítése is fontos mérföldkőhöz érkezett. 2021. december 20-án a reaktorépület alaptestének első betonöntési munkáival hivatalosan is megkezdődött a blokk kivitelezési szakasza. Az 5. és 6. blokkok építéséhez szükséges berendezések szállítása folyamatban van, a kivitelezési munkálatokat részletes dokumentáció segíti – írja az atombiztos.blogstar.hu. Az 5. blokk első betonját idén júniusban öntötték ki.

Szintén jelentős állomás, hogy az oroszországi Balakovói Atomerőműbe berakták az első REMIX üzemanyag-kazettákat. A létesítmény első blokkjának tervezett karbantartása során hat, urán-plutónium – REMIX – üzemanyagot tartalmazó kazettát helyeztek be a reaktor aktív zónájába.

A REMIX (regenerált üzemanyag-keverék) olyan orosz innovatív fejlesztés, amely a világon jelenleg működő atomerőművek többségét adó termikus neutronos, könnyűvizes reaktorok számára biztosítja az üzemanyagot. Az üzemanyagmátrix újra feldolgozott urán és plutónium keverékéből áll, ezeket a kiégett nukleáris üzemanyag feldolgozásával nyerik ki. Az atomerőművek üzemeltetői számára ez azt jelenti, hogy a REMIX üzemanyag használatához nem kell a reaktor szerkezetén változtatni, és további biztonsági intézkedésekre sincs szükség.
Az ilyen típusú üzemanyag bevezetése a zárt nukleáris üzemanyagciklusnak köszönhetően lehetővé tenné az atomerőművek számára rendelkezésre álló üzemanyag mennyiségének exponenciális növelését, és megoldaná az atomerőművek működése során felhalmozott kiégett nukleáris üzemanyag újrahasznosítását a tárolás helyett.