Elkezdődik a reaktorépület építési engedélyezése

Újabb fontos állomásához érkezett a Paks II. beruházás: a Paks II. Atomerőmű Zrt. december 30-án benyújtotta az 5. blokki reaktorépület építésiengedély-kérelmét az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH), azaz elkezdődik a reaktorépület építési engedélyezése.

A paks2.hu oldalon olvasható, hogy az eljárásban az OAH mellett szakhatóságként részt vesz a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely a tűz- és katasztrófavédelmi követelményeknek való megfelelést vizsgálja. Az építésére vonatkozó engedélykérelem elbírálására a nukleáris hatóságnak 150 nap áll rendelkezésére.

A blokk vasbeton főépülete, amit kettősfalú konténmentnek neveznek, 52 méter átmérőjű, magassága 72 méter. A konténment a reaktortartály, a fővízkör, a gőzfejlesztők, az elhasznált fűtőelemek pihentetőmedencéje és az üzemzavari hűtést biztosító rendszerek, valamint kiszolgáló, segéd- és ellenőrző rendszerek elhelyezésére szolgál. Körülötte az úgynevezett „nukleáris sziget” többi épülete és szerkezete csoportosul. A kettősfalú konténment feladata egyrészt a radioaktív anyagokat tartalmazó rendszerek elszigetelése a környezettől, másrészt a benne található technológiai rendszerek védelme a külső veszélyeztető tényezőkkel szemben. A külső vasbeton konténment egy utasszállító repülőgép rázuhanása esetén is képes ellátni a belső konténment védelmét. A konténmentet 0,34 g vízszintes gyorsulású földrengés, jelentős szélterhelés (pl. tornádó), hő és jégterhelés, valamint külső robbanásból származó légnyomás elviselésére is méretezték.

Mint az a Paks II. Zrt. honlapján is olvasható, az engedélykérelem benyújtása újabb fontos mérföldkő, hiszen az 5. blokki reaktorépület építésiengedély-kérelme az első olyan dokumentum amely a blokkok üzemeltetéséhez szükséges épület megépítésére vonatkozik.

2021-ben a Paks II. Zrt. több fontos engedélyt megszerzett, illetve novemberben benyújtotta a reaktortartályok gyártási engedélye iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak.