Kádár Andrea Beatrix az OAH elnöke

Országos Atomenergetikai Hivatal. Fotó: Google

2022. január 1-jei hatállyal Orbán Viktor miniszterelnök kinevezte Kádár Andrea Beatrixet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnökévé kilenc éves időtartamra. A kinevezésre az OAH január 1-től életbe lépő új jogállása miatt volt szükség – írja honlapján az Országos Atomenergia Hivatal.

Kádár Andrea Beatrix 1972-ben született, a Budapesti Műszaki Egyetem Szerves és Biológiai Vegyipari Szakán vegyész üzemmérnök, majd okleveles biomérnök végzettséget szerzett. 2003-tól hét éven át a Külügyminisztériumban dolgozott, majd szakdiplomata, tanácsadó volt, 2012 és 2014 között a Miniszterelnökség Nemzetbiztonsági Irodáját vezette helyettes államtitkárként, majd 2014 és 2018 között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős helyettes államtitkáraként tevékenykedett. A következő három évben az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiapolitikáért felelős helyettes államtitkára volt egészen 2021 szeptemberéig, amikor az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójává nevezte ki Orbán Viktor.

A portfolio.hu cikke szerint a mostani elnöki kinevezés nem meglepő, és az előzménye az, hogy már Kádár Andreának az OAH főigazgatójává való szeptember végi kinevezése kapcsán is azt kommunikálta az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy az a cél: 2022 januárjától egy törvénymódosítással kikerüljön az OAH a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működjön tovább. Ez az önálló szabályozó szerv tehát létrejött, és ennek immár elnökeként folytatja munkáját Kádár Andrea, aki október közepén a Portfóliónak adott interjújában arról beszélt, hogy a jelenleginél hatékonyabban működő nukleáris biztonsági hatóságot hozna létre, amely a feladatok növekedésével párhuzamosan nagyobb létszámmal működne, és ahol a fizetéseket a versenyszférához közelítenék a jogviszony átalakítása mellett. Az interjúban szóba került a Paks II. projekt, aminek kapcsán leszögezte, hogy „a nukleáris biztonság mindenek felett álló szempont”.

Kádár Andrea Alexandra. Fotó: kormany.hu
Kádár Andrea. Fotó: kormany.hu

A portál emlékeztet rá, hogy az interjú elkészítése óta a Paks II. projekt körül több fontos dolog is történt, így például az OAH kiadta a részleges gödörásási engedélyt, illetve a kormány az oroszokkal való tárgyalások nyomán rögzítette, hogy nem lesz csúszás a projektben. A két új reaktort 2029-2030-ig termelésbe akarja állítani, és ehhez várhatóan az említett hiánypótlás után 2022-ben majd kiadhatja a létesítési engedélykérelmet az OAH – olvasható a portfolio.hu oldalon.