Tolmácsszolgáltatást indítottak a hivatalban

Minden páros héten hétfőn tolmácsszolgáltatást biztosít Paks Város Önkormányzata a városba érkező harmadik országbeli állampolgároknak a Nyitott Paks elnevezésű projekt keretében. A szolgáltatás ingyen igénybe vehető eltérő helyszínen és időpontban is, előzetes egyeztetést követően. Az új lehetőség célja, hogy a harmadik országbeli polgárok segítséget kapjanak beiskolázási, hivatali, vagy egyéb ügyintézésben – tájékoztatott Szántó Zoltán, Paks alpolgármestere.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Október óta a város hat intézményében (a Paksi Polgármesteri Hivatalban, a Paksi Járási Hivatalban, a Paksi Rendőrkapitányságon, a Csengey Dénes Kulturális Központban, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárban, valamint a dunakömlődi könyvtárban) működnek azok a tájékoztató pontok, amelyekben a harmadik országból érkező külföldi állampolgárok kaphatnak információt, például a város tömegközlekedéséről, kulturális programjairól, és akár a PIP Nonprofit Kft. Információs Központjáról.

A Nyitott Paks elnevezésű projekt az új esztendőben plusz tolmácsszolgáltatással bővült a polgármesteri hivatalban. A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap projekt következő állomásaként pedig hamarosan aláírják a nyelvi képzésekkel kapcsolatos szerződést – mondta Szántó Zoltán alpolgármester. Hozzátette, hogy elindul a tananyagfejlesztés is, majd a tervek szerint márciustól lehetőség lesz az ügyintézésben résztvevő kollégáknak és a harmadik országbeli állampolgároknak is részt venni a nyelvi képzéseken.

Rövidesen kiírásra kerülhet a kulturális és beilleszkedés segítő programsorozatok közbeszerzése is, eredményes szerződéskötés után elindulnak a kulturális programok is, amelyek jobban összehozzák a paksiakat és a harmadik országból érkező állampolgárokat – emelte ki az alpolgármester. Paks Város Önkormányzata nemcsak a Nyitott Paks állomásain keresztül tájékoztatja a külföldről érkezőket. A paks.hu honlapon folyamatos a fordítás az orosz nyelvű aloldalon, amelyen a várost érintő számos információ elérhető.

 

A projekt a Belügyminisztérium és az Európai Unió által finanszírozott MMIA-2.2.16/7-2019-00001 azonosítójú, „Nyitott Paks” elnevezésű projekt keretében valósul meg.

 

A tolmácsszolgáltatással kapcsolatos hirdetmény ide kattintva elérhető.