Atomenergetika 2021

Ahogy a gazdaság többi ágazatában, úgy az atomenergetika területén dolgozóknak is nehezített pályán kellett teljesíteni 2021-ben is, hiszen a pandémia a korábbiaktól merőben eltérő munkafeltételeket szabott. Összefoglalónk a Paksi Hírnök ide első számában jelent meg. 

Fotó: Babai István/archív illusztráció

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. januárban sikeresnek értékelte az első pandémia alatti főjavítást, valamint az előző évben végzett karbantartási munkálatokat. A különleges helyzet sem akadályozta meg az új fűtőkazetták bevezetésének tervezett lépéseit.

A rendkívüli hideg miatt február 11-én megdőlt a korábbi áramfogyasztási rekord, az új országos csúcs a MAVIR adatai szerint 7119 megawatt volt.

Az Országos Atomenergia Hivatal közmeghallgatást tartott márciusban a Paks II. projekt létesítésiengedély-kérelmének elbírálása tárgyában, a veszélyhelyzetre való tekintettel elektronikus formában. Szintén márciusban elkészítették a tervet a munkavállalók védőoltásának biztosítására az atomerőműben. Ugyanebben a hónapban sikeresen vizsgázott a Paksi Atomerőmű a WANOellenőrzésen az Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetségének partnervizsgálati programjában. A bizottság hét fejlesztendő területet azonosított, valamint két jó gyakorlatot kiemelt, és a szakma figyelmébe ajánlott. A betonvizsgáló laboratórium talajmunkáival pedig elindult az erőmű-építkezést kiszolgáló betonkeverő üzem építése a két új paksi blokk felvonulási területén.

A rendkívüli hőség miatt napról napra újabb terhelési rekordokat rögzítettek júniusban a szakemberek. Az új nyári csúcs 6814 megawatt volt, amit június 23-án regisztráltak 28,7 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett. Az Országgyűlés elfogadta a Paks II. projekt finanszírozási szerződésének módosítását. A szerződés kedvezően módosult, a kamatszint változatlanul hagyása mellett a tőketörlesztést 2031-ben, a két új erőművi blokk üzembe helyezését követően kell megkezdeni – adta hírül júniusban a Paks II. Zrt. Nem sokkal később arról is beszámoltak, hogy elkészült és megkapta a használatba vételi engedélyt a két létesülő blokk közvetlen szomszédságában megépült Erőmű-beruházási Központ, amely a műszaki személyzet elhelyezésére szolgál.

Augusztusban a Paks II. kézhez kapta a fizikai védelmi engedélyt, miután a nukleáris hatóság megállapította, hogy a fizikai védelmi terv mindenben megfelel a követelményeknek.

Szeptemberben nyílt napot tartott az atomerőmű. Gerjen, Madocsa és Dunapataj volt a vendég a hagyományos rendezvényen. Szintén szeptemberben közvélemény-kutatást indított az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megrendelésére a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet és a 21 Kutatóközpont életmódbeli és táplálkozási szokások vizsgálatára annak kimutatására, hogy a természetes háttérsugárzáshoz képest éri-e többletdózis a környékben élőket.

Az év utolsó hónapjaiban egyre több nemzetközi fórumon hangzott el, hogy az atomenergia biztonságos és elengedhetetlen a klímabarát áramellátáshoz. Október 27-én az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nyilatkozott így az EU csúcstalálkozóját követően, majd Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója beszélt arról, hogy a kibocsátásmentes energiatermelés érdekében több atomenergiára van szükség. A visegrádi országok közös nyilatkozatban álltak ki a klímavédelmi célok elérését szolgáló atomenergia mellett a V4 országok képviselőinek paksi találkozása során.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt jelentette be november 16-án Süli János miniszter, hogy a Paks II. Zrt. benyújtotta a reaktortartályok gyártási engedélye iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak.

A december újabb áramfogyasztási rekordok sorozatát hozta el. Ennek kapcsán a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, Mittler István úgy nyilatkozott, hogy az ország áramfogyasztásának látványos növekedése alátámasztja a két új paksi blokk szükségességét. A MAVIR adatai szerint a fogyasztási rekordok idején a paksi atomerőmű és az országban működő gázerőművek mellett az áramimport elégítette ki a teljes bruttó rendszerterhelés javát, amihez a megújulók mindössze 4-5 százalékkal tudtak hozzájárulni. Pakson ülésezett december 16- án a Paksi Társadalmi Tanács, ahol Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős miniszter ismertette a térségfejlesztés terén tett lépéseket, illetve az úgynevezett kerítésen belüli feladatok előrehaladását. Elmondta, hogy folyamatos a munka a felvonulási területen: öt komplexumban összesen 18 épület vagy építmény létesítése halad. Folyamatban van a létesítési engedély elbírálása, miközben a Paks II. projekt megszerezte a fizikai védelmi engedélyt, a villamos létesítési (hálózatra csatlakozási) engedélyt, valamint a résfal- és a talajmegerősítés-tesztek munkálataira, illetve a mínusz öt méteres szint feletti talaj kiemelésére vonatkozó engedélyt.

(Forrás: Paksi Hírnök, XXXI. évf. 1. szám, 2022. január 7.)