Kitüntetésátadások 2021-ben

A mindenkori paksi képviselő-testület által alapított díjak adományozásáról évente vagy kétévente döntenek a beérkezett javaslatok alapján. A kitüntetések átadásának megszokott rendjét 2021-ben is átírta a koronavírus-járvány, volt, hogy módosult az átadás megszokott időpontja, körülményei, valamint átadtak 2020-ban odaítélt elismeréseket. A kitüntetésátadások pillanataira tekintettünk vissza a Paksi Hírnök idei első lapszámában.

Vassné Fritz Margit. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks/archív

A pedagógusnapi városi ünnepséget 2021-ben hagyományos keretek között tarthatták meg júniusban. Az 1996-ban alapított Gyermekeinkért díj kitüntetettjei tavaly Vassné Fritz Margit, a Paksi Napsugár Óvoda óvodapedagógusa és Dobó Éva, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanára voltak. Dobó Éva a díjat később vette át Szabó Péter polgármestertől a gimnáziumban. Mivel a pandémia miatt nem volt rá mód, ezen az ünnepségen adták át a 2020-as esztendő díjazottjainak, Erdei Juditnak és Péterné Lengyel Juditnak, a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusainak is a kitüntetést. Az ünnepségen adták át a 2020-ban odaítélt Paks Sportjáért kitüntetést Poór Józsefnek, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola testnevelőjének.

Frastné Nikl Gyöngyi. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks/archív

Frastné Nikl Gyöngyi, a Paksi Gyógyászati Központ ápolási igazgatója kapta 2021-ben a Pongrácz Sándor-díjat. A kitüntetést az egészségügyben dolgozók elismerésére alapították 1999-ben, és a Semmelweis-napi városi ünnepségen adják át, amit tavaly meg tudtak tartani hagyományos keretek között. A méltatásban egyebek mellett elhangzott, hogy a díjazott 2020- ban és 2021-ben oroszlánrészt vállalt a Covid–19-fertőzés intézményi megelőzésében, az eljárásrendek kidolgozásában, a betegséggel kapcsolatos saját és más önkormányzati intézmények szűréseinek és a gyógyászati központban végrehajtott és végrehajtandó Covid–19 oltási tevékenység megszervezésében és adminisztrációjában.

A pandémia miatt korábban elmaradt díjátadásokat pótoltak szűk körben tartott ünnepségen decemberben. Akkor vette át a Pongrácz Sándor-kitüntetést a 2020. év egyik díjazottja, dr. Fodor Ágnes. A méltatásban elhangzott, hogy több mint két évtizede az I. sz. felnőtt háziorvosi körzetben dolgozik, 2019. március 25. óta nyugdíj mellett. A munkatársaival, az egészségügyi dolgozókkal, a betegekkel való kapcsolata, segítőkészsége példamutató. 2020-ban Pongrácz Sándor-díjjal ismerték el dr. Farkas Éva Edina munkáját is, aki jelenleg a IV. sz. felnőtt háziorvosi körzetben látja el a betegeket, valamint a Paksi Életfa Idősek Otthonában. Eddigi szakmai életútja, szakmai hozzáállása, valamint betegei véleménye alapján kapta meg az elismerést.

Etessy Gábor. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív

A Pro Urbe kitüntetést 2021-ben Etessy Gábor kapta. A Vak Bottyán Gimnáziumban létrehozott Vak Bottyán Tehetséggondozó Közalapítvány alapító tagjaként 25 éven keresztül végezte hathatós kuratóriumi munkáját egykori iskolájáért. Közel harminc éve a PSE elnökségi tagja. Az ASE állandó támogatója. Mivel március 15-én nem volt rá mód a járvány miatt, az október 23-i városi ünnepségen adták át a Tisztes Polgár kitüntetést is a 2021-es díjazottaknak, Zuschlag-Nepp Éva Katalinnak és Zuschlag Jánosnak. Mint a méltatásban elhangzott, Zuschlag-Nepp Éva a paksi evangélikus gyülekezet 2015-ben megválasztott lelkésze – erős paksi rokoni kötődésekkel. Zuschlag János a Paksi Evangélikus Egyházközség presbitere volt hosszú évekig, a gyülekezet három éve felügyelőjévé – világi vezetőjévé – választotta. Mindketten fontosnak tartják életükben a társadalmi szerepvállalást.

Zuschlag János és Zuschlag-Nepp Éva. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal/archív

A képviselő-testület 2020-ban – a trianoni döntés 100. évfordulója alkalmából – határozott úgy, hogy Pro Urbe díjat adományoz Jenei Károlynak Viskről, dr. Pallya Gábornak Galántáról és dr. Kelemen Andrásnak Kézdivásárhelyről, akik hosszú idő óta kimagaslóan sokat tesznek Paks és az általuk képviselt testvértelepülések kapcsolatának erősítéséért. A pandémia miatt a 2020. október 23-i városi ünnepségre nem tudtak eljönni a kitüntetettek, a díjakat 2021 nyarán vették át.

Grószné Hoós Katalin díjazottat Szabó Péter polgármester, valamint Szántó Zoltán és Leber Ferenc alpolgármesterek köszöntötték. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks/archív

2021-ben Grószné Hoós Katalin, a Paksi Bóbita Bölcsőde kisgyermeknevelője vehette át a 2003-ban alapított Segítő Kéz kitüntetést, a járványhelyzet miatt csak szűk körben tarthatták meg a díjátadót. Elhangzott, hogy a kitüntetett munkáját pontosság, lelkiismeretesség, magas szintű szakmaiság jellemzi. 2019. szeptember 1-jén nyugállományba vonult, azonban egy évvel később nyugdíjasként visszatért a bölcsődébe.

(Forrás: Paksi Hírnök XXXI. évf. 1. szám, 2022. január 7.)