Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

Február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott, és a másodikat hat hónapon belül. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő ehhez – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma (01.13.) a Kormányinfón, írják a koronavirus.gov.hu honlapon.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: koronavirus.gov.hu

Arról is tájékoztatott, hogy a koronavíruson átesettség fogalma az omikronvariáns után mást jelent majd; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget. Kiemelte, hogy nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.

Az is elhangzott, hogy lerövidíti a kormány a karanténkötelezettség idejét, felnőtteknél ez hét nap lesz, ugyanakkor öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel „lehet szabadulni”.

Elmondta, hogy az általános iskolák felső tagozatánál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Mint kifejtette, ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama öt napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok. Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online az oktatás, ismertette a miniszter.