Vizitben a gyermekpulmonológián

Vizitben című sorozatunkban a városban működő egészségügyi alap- és szakellátást mutatjuk be. Ez alkalommal a Paksi Gyógyászati Központ gyermekpulmonológia szakrendelésére látogattunk el.

A paksi gyermekpulmonológia szakrendelés immár huszonhárom éve működik dr. Csábi Márta gyermektüdőgyógyász adjunktus vezetésével. A doktornő 1982-ben végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, majd csecsemő- és gyermekgyógyászatból, valamint gyermek-tüdőgyógyászatból szakvizsgázott. A paksi szakrendelés a gyógyfürdő épületének földszintjén található, keddenként 8-tól 14 óráig van rendelés, mely beutalóval és előjegyzéssel kereshető fel, de akut tünetek esetén (pl.: fulladás, tüdőgyulladás gyanúja) előzetes telefonos egyeztetés után, soron kívül is ellátásra kerülnek a panaszos gyermekek.

Dr. Csábi Márta. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

– A szakrendelést visszatérően köhögő, ziháló, asztmatikus hörghurutos, gégegyulladásos gyermekekkel keresik fel leggyakrabban, gyakran kísérő tünetként jelenik meg az ekcéma, táplálékallergia, szénanátha, csalánkiütés. Az allergiás tünetek időbeni, életkor szerinti megjelenésének sorrendjét nevezi a szakma „allergiás menetelésnek”: csecsemőkorban a bőrtünetek, tehéntejfehérje-túlérzékenység dominál, óvodáskorban a száraz vagy ugató jellegű köhögés, hörghurut, nagyobb gyermekekre a terhelés provokálta nehézlégzés, az asztma és/vagy a szénanátha jellemző. Az allergia nem gyógyítható, de jól egyensúlyban tartható, kezelhető. Fontos a megelőzés már a korai életkorban, majd gyakran gyógyszerek tartós preventív szedésére is szükség lehet – összegzett a doktornő.

Arról is beszélt, hogy nagyon elterjedt a kisgyermekeknél az inhalációs (belélegezhető) hörgőtágítók és szteroidok alkalmazása, amelyeket azonban csak szakmailag indokolt esetben, megfelelő mennyiségben és ideig, valamint megfelelő toldalékkal, helyes technikát alkalmazva javall.

Kitért arra, hogy 2022. január 1-jétől bekerült a kötelező újszülöttkori anyagcsereszűrések közé a cisztás brózis (mucoviscidosis) szűrése, amely egy örökletes genetikai betegség, súlyos légzőszervi és emésztési problémákkal.

A gyermekpulmonológia szakrendelésen az első találkozáskor részletes anamnézis (kórelőzmény) felvétel történik. Ennek célja, hogy a doktornő megismerje a páciens korábbi és aktuális panaszait, állapotát. Rákérdez például, hogy van-e a családban allergiás, asztmás beteg, hogy milyen gyógyszereket szedett vagy szed a gyermek. A tünetektől függően mellkasröntgent, laboratóriumi, gégészeti vizsgálatot rendel el, melyek elérhetők a gyógyászati központban. – A gyermekpulmonológia szakrendelésen van mód verejtékteszt elvégzésére, légzésfunkciós vizsgálatra, valamint ha arra utal a kórelőzmény, hogy terhelésre jelentkeznek a tünetek, akkor terheléses légzésfunkciós vizsgálatra is. Allergiakutatás bőrteszttel vagy vérvétellel történik. Bőrteszt hároméves életkor felett, kizárólag tünet- és gyógyszermentes gyerekeknél végezhető – mondta dr. Csábi Márta, kiemelve, hogy ezek a vizsgálati módszerek nemcsak a diagnosztikában fontosak, hanem a páciens állapotának nyomon követésében is segítenek. A kontroll időpontját a tünetektől függően határozza meg.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A szakrendelésen két asszisztensnő dolgozik, Németh Andrea és Kelemen Éva. Ők végzik az allergiatesztet, a légzésfunkciós vizsgálatot, a verejtékvizsgálatot, valamint ellátják az adminisztrációs feladatokat. Kiemelték, hogy mivel gyermekpáciensekről van szó, fokozott odafigyelésre van szükség, a kedvesség, a feszültségoldás, a türelem, a lehető legnagyobb komfort biztosítása a vizsgálatok során alapvető. Hozzátették, hogy a szülők is sokat tudnak segíteni azzal, ha felkészítik gyermeküket a doktornőtől és a tőlük kapott előzetes útmutatás alapján arra, hogy mi történik majd vele a szakrendelésen, a vizsgálatok során.