Diákköri konferencia és fotókiállítás a gimnáziumban

Tudományos diákköri konferenciát tartottak a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban a magyar kultúra napja alkalmából. Az intézményben hagyomány, hogy kiállításmegnyitóval kezdik a programot.

Miskolczi Milán, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium egykori növendéke nyitotta meg azt a fotókiállítást, amely Hora Dániel 12. H osztályos tanuló, többségében 2020-ban és 2021-ben készített képeiből ad merítést. Természet, film és zene, e három téma köré épült a Gimi Galérában megtekinthető fotótárlat.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A gimnáziumban fontosnak tartják, hogy hangsúlyt fektessenek a diákok művészeti nevelésére. A rajzóra, a drámaóra és média-kommunikáció tantárgy is megtalálható az intézmény repertoárjában – tájékoztatott Rompf Gabriella, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium intézményvezetője. Kiemelte, hogy a művészeti nevelést napjainkban nagyon fontos európai értékként tartják számon, az európaiság velejárója a művészetek tisztelete és szeretete. Hozzátette, hogy erre próbálják nevelni a diákokat, és mivel az iskola tehetségpont, ezért a kiemelten tehetséges fiataloknak mindig lehetőséget adnak minden területen, hogy megmutassák, mire képesek, ezért is rendeznek kiállításokat rajzaikból, fotóikból.

A megnyitót követően kezdődött a már hagyományos Tudományos diákköri konferencia (TDK). A nevezők feladata, hogy egy választott témakörben tudományos igényű dolgozatot írjanak, és egy rövid prezentáció segítségével ismertessék a zsűri és a diáktársak előtt. Az idei rendezvényen összesen tíz pályamunkát mutattak be a résztvevők, öt diák a paksi gimnáziumból, öt pedig a szekszárdi I. Béla Gimnáziumból érkezett. Idén is nagyon változatos pályamunkákkal készültek a tanulók, a témák között szerepelt például Kleopátra királynő, a talajpusztulás, a vulkáni utóműködések, és egy saját készítésű kisfilmet is láthattak a résztvevők.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Az értékelésnél szempont volt a dolgozatok szerkezete, színvonala, a felhasznált szakirodalom gazdagsága – mondta Hermán Gábor, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium pedagógusa. Rompf Gabriella intézményvezető kiemelte: nagyon fontos, hogy a Tudományos Diákköri Konferencián megszerzett tapasztalatokat a diákok a jövőben is hasznosítani tudják.