Február 15-től jön az oltási igazolvány

Ahogy azt korábban a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a koronavírus-járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Az erről szóló kormányrendelet január 20-án megjelent a Magyar Közlönyben. Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak, írják a koronavirus.gov.hu honlapon.

Fotó: koronavirus.gov.hu/archív

Oltatlan személy akkor sem lesz jogosult az oltási igazolványra, ha átesett a fertőzésen, az esetleg meglévő, erre kiadott védettségi igazolványa elveszíti érvényességét.

Az oltási igazolvány a második oltást követő hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított hat hónapig lesz érvényes az igazolványa.

A megerősítő harmadik oltás felvétele után korlátlan időre lesz érvényes az oltási igazolvány.

Az egydózisú Janssennel oltottak esetében szintén hat hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

A tizennyolc éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.

Fontos, hogy az üzemeltetők, illetve szervezők kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, ha olyan helyről, illetve rendezvényről van szó, amely kizárólag a védettek számára látogatható.

Felhívják a figyelmet, hogy aki szeretné mielőbb felvenni az oltást, illetve a megerősítő oltást, az a most zajló januári oltási akciókon könnyedén megteheti előzetes időpontfoglalás nélkül is.

Lásd: A Kormány 13/2022. (I. 20.) Korm. rendelete a koronavírus elleni védettség igazolásával összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról.