Átadták az ASE csarnokot

Hosszú idő után újra kosárlabda-mérkőzést játszottak az Atomerőmű SE Gesztenyés úti sportcsarnokában. Az 1986-ban átadott, a Makovecz iroda által tervezett épület jelentős felújításon esett át. A munkákat 2021. május 5-én kezdték, és 2022 január 29-én az Oroszlány elleni bajnoki mérkőzésen vehette újra birtokába a közönség. A mérkőzés előtt sajtótájékoztatót tartottak. 

A meccs előtt tartott sajtótájékoztatón dr. Kovács Antal, az ASE elnöke azt mondta, hogy ez egy nagyon nagy esemény a klub életében, a csarnok szimbólummá vált mára, és nemcsak a kosárlabdának, hanem az Atomerőmű Sportegyesületnek és kicsit a városnak is. – Már az átadás pillanatától többször is beázott az épület, tavaly áprilisban az utolsó kosárlabda mérkőzés órákig állt a vizes parkett miatt. Nagyon nagy összefogás volt azért, hogy fel tudjuk újítani a csarnokot, nagy értelmet nyert az a TAO támogatás, amit a magyar kormány a sport infrastruktúra fejlesztéséhez biztosított. Nagyon sok munkát tettünk bele, és elmondhatjuk, hogy nem volt ez annyira egyszerű. Nagyon szép lett a sportcsarnok külseje, gyönyörű a parketta, a világítás, a második ütemben pedig belül fogjuk még egy kicsit átalakítani, felújítani.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Gulyás Róbert a kosárlabdaszakosztály elnöke azt mondta: talán mindent jelenthet nekünk az, hogy végre már hazai pályán tudunk játszani. – Látom a játékosokon, hogy örülnek annak, hogy nem kell folyamatosan utazni. Azt megtiltottam, hogy arról nyilatkozzunk, hogy a Szekszárdra járás mekkora hátrányt jelent nekünk, de azt tudni kell, hogy fárasztó volt az állandó edzésre járás, és nem volt egyszerű leszervezni ezeket, és a mérkőzések időpontjait. Szigorú feltételek mellett mi már pár nappal korábban bejöhettünk ide edzeni, olyan csarnokot olyan parkettával kaptunk, ami most már méltó az ASE-hoz. Igazán Európa színvonalú, minőségi játéktérről beszélhetünk, most már az eredmények kellenek, ezen dolgozunk, és remélem, hogy az eredmények jönni is fognak.

Szűcs Gábor az Atomerőmű Szolgáltatási Főosztályának vezetője azt mondta, hogy egy sportegyesület nincs felkészülve egy ekkora projektre, ezért rájuk hárult a feladat, kollégái szinte az egész napjukat itt töltötték a munkálatok alatt, szívüket-lelküket beletették. – Nem műalkotásnak szántuk, de végül olyan gyönyörű lett az új ASE csarnok, hogy az idei évben az Év tetője pályázatán fog indulni. Csak szuperlatívuszokban lehet arról a munkáról beszélni, amit elvégeztek minimális csúszással a kivitelezők, nem hittem, hogy ilyen gyorsan be lehet fejezni. A héjazatcsere mellett ablakokat cseréltek, parkettát, mobillelátót, halogén izzókat tettünk fel, melyek laptopról vezérelhetők. Programozható broadcast centert kapott a csarnok, ami a nemzetközi színvonalnak is megfelel, és teljesen új hangosítást. Csak a tető cseréje több mint 400 millió forintba került, a teljes összeg 800 millió forint fölött van. Igazából a koordináció volt rendkívül nehéz, rengeteg ácsra volt szükség, ott látszott leginkább, hogy milyen állapotban van a hazai építőipar. Rengetegen dolgoztak ezen a csarnokon, volt olyan nap, amikor kilencvenöten végezték a különböző feladatokat, hogy időben elkészüljön, és kosármeccset lehessen játszani. A 2022. évi pályázat előkészítése folyamatban van, folytatjuk a belső átalakításokat. Kialakítunk egy VIP galériát, földszinti nyílászárókat cserélünk, új tűzjelző és füstelvezető rendszer készül. A földszinten és az emeleten is cseréljük a vizesblokkokat, és új öltözőt létesítünk. Ezen kívül a csarnok előtti térburkolat is megújul, ha eredményes lesz a pályázat – összegzett Szűcs Gábor.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök