Vizitben a fürdőgyógyászaton

Magyarország rendkívül gazdag ásványvizekben és gyógyhatású termálvizekben. Paksnak is jutott a jóból: az itt fellelt víz kiemelkedő gyógyhatású, rendkívül magas ásványiaanyag-tartalommal bíró, sós (kloridos) fürdő, amelynek hatásáról többek között elmondható, hogy gyulladáscsökkentő, gátolja a baktériumok szaporodását, görcsoldó, az immunrendszert hosszú ideig aktivizálja és hámoldó hatással is bír. Mindezek alapján javasolt nőgyógyászati és urológiai gyulladások, krónikus mozgásszervi megbetegedések, lágyrészreumatizmus, azaz az inak, ínhüvelyek, szalagok, nyáktömlők, izmok betegségeinek kezelésére, a gerinc kopásos problémái esetén, valamint bőrgyógyászatban, főként pikkelysömör kezelésére.

– A masszőrökhöz tartozó balneoterápiás kezelésekre, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás (hévízi), súlyfürdő, szénsavfürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti sugármasszázs, adhat beutalót az ortopédia, a reumatológia és a traumatológia szakrendelések, továbbá orvosi javaslatot a sebészet és a neurológia. Ezeket a kezeléseket részben megtéríti a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), ezért a pácienseknek csak a kezelések árának töredékét kell kifizetniük. Félévente tizenöt kezelést írhat fel szakorvos, a páciens ezen felül már csak teljes áron vehet igénybe kezelést, de ekkor is szükséges a szakorvosi javaslat – mondta Ferenczik Anikó, a gyógyfürdő mozgásterápia részlegének vezetője, hozzátéve, hogy vannak wellness kezelések is: masszázsok, kádfürdők, fürdő- és wellness rituálék. Ezek teljes áras kezelések, és nem kell hozzájuk sem beutaló, sem szakorvosi javaslat.

– A masszázskínálatban van aromaolajos, lágy, relaxáló maszszázs, valamint fájdalomcsillapító hatású masszázs. Előbbinél a felhasznált aromaolajat a vendég igényeihez igazítja a maszszőr. Utóbbi akkor ajánlott, ha olyan mozgásszervi problémáról van szó, ami még nem igényel orvosi kezelést, a masszőr itt hűtő, melegítő vagy semleges masszázskrémet használ, attól függően, hogy mi a panasz. Kádfürdő van sörfürdő (a komló hatóanyag-tartalma erősíti az immunrendszert, nyugtatóan hat az idegrendszerre és oldja a stresszt) és fehérboros fürdő (fő hatóanyaga, a rajnai rizling szőlőtörköly fokozza a bőr rugalmasságát, hidratáló, öregedésgátló hatású). A fürdő rituálék palettáján van gyógynövényes stresszoldó csomag, kényeztető, regeneráló kecsketejes Kleopátra-kezelés, a wellness rituálék kínálatában pedig anyagcsere-fokozó, frissítő alga testkezelés, méregtelenítő zöldtea testkezelés és relaxáló csokoládé testkezelés. A fürdő és wellness rituálék mindegyike magában foglal egy négyórás, sós gyógyvizes medencefürdőt is, amivel komplex regeneráló, feltöltő, izomlazító hatás generálható – ismertette a kezeléseket Ferenczik Anikó.

Ferenczik Anikó. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Azt is elmondta, hogy minden esetben a gyógyfürdő recepcióján lehet időpontot egyeztetni a kezelésekre. A NEAK által finanszírozott kezeléseket 30 napon belül meg kell kezdeni, és 56 napon belül be kell fejezni a kiírt kezeléssorozatot.

– Masszázskezeléshez hozzon magával a páciens egy törölközőt a masszázságyra, iszapkezeléshez cserefürdőruhát vagy törölközőt, illetve javasolt a fürdőköpeny. A gyógyvizes medence használata előtt minden esetben kötelező a zuhanyzás, amihez biztosítunk fertőtlenítő szappant, de saját is használható, viszont (elsősorban a vízvédelem érdekében) hozott aromaolajat, masszázskrémet nem alkalmazhatnak a masszőrök – hívta fel a figyelmet.

Kitért arra, hogy ha valaki csak fürdőzne, arra is van lehetőség. – A belépőjegy négy órára szól, ami meghosszabbítható. Az ajánlott leghosszabb tartózkodási idő a gyógyvízben 30 perc, utána 20-30 perc szünetet kell tartani. A fürdőzés ellenjavalt szív-, keringési és légzési elégtelenség, inkontinencia (kádfürdő javasolt), akut gyulladásos betegségek, tuberkulózis, trombózis, súlyos visszérbetegség, fertőző megbetegedések, fertőző bőrbetegségek és várandósság esetén. A gyógyfürdő nem látogatható többek között lázasan, fertőző gyomor-, bélrendszeri és bőrbetegség, illetve vérzés esetén. Tizennégy éven aluli gyermekek nem használhatják a gyógyvizes medencéket – összegzett.

A masszőrök két műszakban dolgoznak, hétköznapokon balneoterápiás és wellness kezeléseket is végeznek 8-tól 20.30-ig, illetve csak wellness kezeléseket szombatonként 9.30-tól 17.30- ig. A team tagjai: Árki Viktória, Bitó Alexandra, Boruzs Andrea, Kabainé Jenovai Szilvia, Klingerné Cs. Krisztina, Madari Nikolett, Nagy Réka, Szabó Irén, Hernádi Ferenc, Horváth Zoltán, Mádi Gergő, Misael I. Povea, Szili Attila.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök