Márciusban is folytatódnak az oltási akciónapok

A kormány és az operatív törzs döntése nyomán márciusban is folytatódnak az oltási akciónapok – jelentette be az országos oltási munkacsoport vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten, írják a koronavirus.gov.hu honlapon.

György István, aki egyben a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, azt mondta, hogy csütörtökön és pénteken 14 és 18 óra között, szombaton pedig 10 és 18 óra között regisztráció nélkül fel lehet venni a soron következő koronavírus elleni vakcinákat.

Közölte, hogy eddig több mint 6 390 000-en vették fel az első oltást, mintegy 60 százalékuk pedig már a harmadikat is megkapta. Ennek köszönhető, hogy az oltásalapú védekezés Magyarországon sikeres; működik a gazdaság és a kulturális élet, tette hozzá.

György István felhívta a figyelmet arra, hogy orvosszakmai vélemények szerint 4-6 hónap után csökken a szervezet védekezőképessége, ezért indokolt a sorban következő oltás beadatása. A negyedik oltást elsősorban az időseknek, a krónikus betegeknek és a transzplantáltaknak ajánlják, ugyanakkor bárki megkaphatja, aki úgy érzi, hogy a megelőző vakcina után 4-6 hónappal szüksége van a védettség megerősítésére. A negyedik oltást eddig csaknem 200 ezren vették fel; beadása előtt orvosi konzultációt javasolnak, mondta.

Az államtitkár közlése szerint november-decemberben 1,4 millió oltást adtak be a akciónapok keretében, majd később is érzékelhető volt, hogy az akciónapokon kétszer-két és félszer annyian jelentkeznek oltásra, mint a többi napon, olvasható a honlapon.