A márciusi oltási akciónapokról

Forrás: koronavirus.gov.hu

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében márciusban is minden csütörtök és péntek délután, és szombaton oltási akciót tartanak a kórházi oltópontokon, ahogy erről korábban beszámoltunk. Mint azt a koronavirus.gov.hu oldalon írják, ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet felvenni az oltást. Továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon.

Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékra emelhető a védettség. A megerősítő oltás a 12-17 éves korosztályban is felvehető.

Ahogy azt a kormány már bejelentette, már felvehető a negyedik oltás is, akár az oltási akciók keretében. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs. A kórházi oltópontokon minden még rendelkezésre álló vakcina van: Pfizer, Sinopharm, Moderna, Janssen, AstraZeneca.

Azon oltatlan személyek, akik fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül a betegségből történt felgyógyulás után olthatók.

Természetesen a háziorvosok is folytatják az oltást rendelési időben, illetve a rendelési időn kívül is szervezhetnek oltási akciónapokat.

A háziorvosok Pfizer, Sinopharm és Janssen vakcinákat igényelhetnek a megyei oltási munkacsoportokon keresztül. Akik a háziorvosánál szeretnék felvenni az oltást, azoknak javasolják, hogy helyben tájékozódjanak a helyi oltási akciónapokról.

A központi oltópontok listája, valmaint a hozzájáruló nyilatkozatk elérhetők ide kattintva.