Több mint 260 ezer forinttal nőne a családok rezsije Paks nélkül

Megnégyszereződnének a családok rezsiköltségei, ha a paksi atomerőmű által termelt árammennyiséget a szabadpiacról kellene beszerezni – írta meg a vg.hu az az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elemzése nyomán.

Fotó: Babai István/korábbi felvétel
Fotó: Babai István/korábbi felvétel

Ha a paksi atomerőmű által megtermelt villamos energiát szabadpiacról szereznénk be, akkor a családok rezsiköltsége a négyszeresére emelkedne (2022. február 28-i árképzés alapján) állapította meg a tárca. Ez azt jelenti, hogy a családok éves, 92 147 forintos rezsiköltsége – 264 564 forinttal – 356 693 forintra nőne. Az ITM számítása egy kétgyermekes, családi házban élő, a fűtést és meleg vizet gázzal előállító háztartásra vonatkozik.

A paksi atomerőmű évente mintegy 14 terrawattóra villamos energiát termel, ekkora mennyiség szabadpiaci beszerzése a jelenlegi árakon mintegy 1200 milliárd forinttal kerülne többe évente az erőmű jelenlegi önköltségi árához képest. Mindezek miatt is kiemelendő, hogy az olcsó áram és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartásához szükség van atomenergiára is.

A hazai egyetemes szolgáltatásban alkalmazott hatósági árszabályozás rendszerében az egyetemes szolgáltatásban forgalmazott teljes villamosenergia-mennyiség 80-85 százalékát az MVM Partner Zrt., mint nagykereskedő biztosítja. Ezen a 80-85 százalékon belül a műszaki sajátosságokból adódóan mintegy 60 százalékban van jelen a paksi atomerőműben előállított villamos energia. Azaz a paksi atomerőmű szerepe meghatározó az egyetemes szolgáltatásban.

A minisztérium elemzése szerint, amennyiben az egyetemes szolgáltatásban értékesített villamos energia teljes mennyiségét a szolgáltató (MVM) a HUPX villamosenergia-tőzsdén szerezné be, akkor a lakossági áram ára a jelenlegi kilowattóránkénti 38,39 forintról 148,62 forintra emelkedne.

Az ITM adatszolgáltatása alapján mindezek mellett kiemelhető továbbá, hogy a paksi atomerőmű által évente termelt 14 terrawattóra villamos energia önköltségi áron számított értéke 490 millió euró, azaz 370 forintos árfolyamon 181,3 milliárd forint. Ezen árammennyiség költsége a 2022. február 28-i HUPX tőzsdei áron számolva 3,766 millió euró, azaz 370 forintos árfolyamon 1393 milliárd forint. Ez utóbbi lenne a paksi atomerőmű által termelt villamos energia piaci alapon, más erőművek termeléseiből történő megvásárlásának összértéke. Azaz a paksi atomerőmű nélkül a jelenlegi árak mellett évente 1200 milliárd forinttal kerülne többe a hazai villamosenergia-szükséglet előteremtése.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság budapesti ülését követő sajtótájékoztatón szintén beszélt az atomenergia fontosságáról. – Szeretném világossá tenni, hogy ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, akkor nem fog működni az ipar, és akkor nem lesznek munkahelyek. Ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, akkor brutális energiaáremelkedés következik – figyelmeztetett. Felelőtlennek nevezte azokat a szereplőket, akik a gázszállítások és a paksi bővítés leállítását kezdeményezték. Szerinte ezzel veszélybe sodornák hazánk biztonságának egyik legfontosabb alappillérét, a biztonságos energiaellátást.