Együttműködési megállapodást kötött az ITM és a Linde Gáz Magyarország Zrt.

A hidrogéngazdaság térnyerése érdekében írt alá együttműködési megállapodást Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető miniszter és Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója Pakson.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– A hidrogén nagy szerepet fog játszani a klímasemleges célok 2050-ig történő elérésében és abban is, hogy Magyarország függetlenedni tudjon a jelenlegi energiaellátási forrásoktól – hangsúlyozta Hegedüs Ákos a hidrogéngazdaság térnyerése érdekében megkötött együttműködési megállapodás aláírásakor. A Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója azt is elmondta, hogy a cég vállalja, hogy zöldhidrogéngyártó-kapacitást épít ki, és a nemzeti hidrogén stratégia 2030-as célkitűzései szerint töltőállomás-infrastruktúrát hoz létre Magyarországon, amelyhez a zöldhidrogént is biztosítja. Emellett megvizsgálják egy új, töltőállomást gyártó kapacitás megvalósítását is – tette hozzá. A vezérigazgató kiemelte, hogy a Linde Gáz Magyarország Zrt. és a Linde-csoport a hidrogén-előállításban és felhasználásban több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, a hidrogén előállítása, feldolgozása, tárolása és elosztása terén világszerte vezető szerepet tölt be, ami megalapozza, hogy Magyarországon is elinduljanak az erre irányuló beruházások.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– A 2021-ben elfogadott nemzeti hidrogénstratégia arra épül, hogy a hidrogént zöld hajtóanyagként, illetve energiatárolásra alkalmazzák a közlekedés és az ipar területén – erről már dr. Palkovics László beszélt az Erzsébet Nagy Szállodában tartott rendezvényen. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter azt is elmondta, hogy mára energiaválság alakult ki, és kitört egy háború, amely meg fogja változtatni Európa és a világ energiahelyzetét. A miniszter szerint az energiaválság motivációt jelent a változtatásokra. Hozzátette, meg kell nézni, miként lehet ösztönözni az ipari szereplőket arra, hogy komolyan vegyék a hidrogént, jelenleg hat olyan projekt előkészítése zajlik, amelyek a hidrogénértéklánc elemeit érintik. Hangsúlyozta, a hidrogéngazdaságban nagyon fontos az energetikai elem, a Paks központú „energiavölgyben” már e-autóbusz és e-hulladékgyűjtő projektet is indítottak.

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint a megújuló és az atomenergia rendszereinek hatékony üzemeltetésében nagy szerepe van az e-mobilitásnak és a hidrogéngazdaságnak. – Ha elkészül a két új atomerőművi blokk, akkor a meglévő néggyel összesen 4400 megawatt villamos energiát termelhetnek. Olyan hatékony együttműködést kell találni, amellyel a felesleges villamos energiából hidrogént lehet fejleszteni, ami például üzemanyagként vagy a kohászatban is hasznosítható – mondta. Hozzátette, hogy a hidrogéngazdaságnak Pakson megvannak a feltételei, van áram, víz, a hidrogént pedig vezetéken vagy tartálykocsikban lehet tovább szállítani. A miniszter arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság kimondta, hogy az atomenergia zöldenergia, és a hidrogén a zöldenergia része. – Ez is bizonyítja, hogy jó úton járunk – fogalmazott.