Átadták az elektromosbusz-járműtelepet

Az épületátadó ünnepséggel lezárult az Elektromosbusz-járműtelep létesítése Pakson elnevezésű projekt. A létesítményt dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Süli János, a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter és Szabó Péter, Paks polgármestere adták át. A fejlesztés a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. által nyújtott támogatásból valósult meg.

Átalakult 2021 elején a paksi tömegközlekedés, azóta elektromos autóbuszokkal biztosítja a helyi közösségi közlekedést a paksi önkormányzat saját feladatellátásban. A projektben 1,7 milliárd forint IKOP-os forrásból vásárolt tíz új járművel szállítják az utasokat, és az elektromos meghajtású autóbuszok töltőállomásai is elkészültek az M6 autópálya Paks-dél kijárat és a nagydorogi leágazó melletti járműtelepen. Most zárult le a buszok szervizcsarnokának és a Paksi Közlekedési Kft. irodaépületének kialakítása is mintegy 300 millió forintból.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A létesítményt március 3-án adták át ünnepélyes keretek között dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Süli János, a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter és Szabó Péter, Paks polgármestere. A Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter szerint a város határában lévő atomerőmű a naperőművekkel és a városban közlekedő klímabarát buszokkal méltóvá teszik Paksot az atomváros-zöldváros elnevezésre. – Jó példát mutat a többi hasonló méretű város számára Paks, és ezzel a beruházással remekül illeszkedik a nemzeti klíma- és természetvédelmi akciótervhez – ezt már Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondta a szervizcsarnok és irodaépület átadó ünnepségén. Szabó Péter, Paks polgármestere szerint a fejlesztés komoly mérföldkő a város életében, hiszen az önkormányzat számára fontos fejlesztési cél volt a közösségi közlekedés komplex infrastrukturális hétterének megteremtése is, amit szintén hazai forrás bevonásával, a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. által nyújtott támogatásból sikerült megvalósítani. A 2020 év végén elnyert 712 millió forint támogatásból megépült a szervizcsarnok és az irodaépület, elkészült a járműtelep telepi infrastruktúrája, közlekedési felületei, valamint megtörtént a szervizcsarnok felszerelésének beszerzése. Emellett szintén PIP-es támogatásból, 96 millió forintból megújult a járműtelep megközelíthetőségét biztosító feltáró út. – A beruházás megvalósításával a paksi közösségi közlekedés európai szintű fejlesztése zárult le – hangsúlyozta Szabó Péter. Az ünnepség után nyílt napot tartott a Paksi Közlekedési Kft.