Környezetbarát hulladékgyűjtő járműveket állítottak munkába

Véget ért a tesztüzem, így hivatalosan is munkába állítottak három új, alacsony károsanyag-kibocsátású hulladékgyűjtő teherautót, amelyekkel Pakson és környező hat településen dolgozik a szolgáltató. Valamennyi jármű CNG gázüzemű, felépítményük pedig elektromos meghajtású. A kukásautók és a hozzájuk szükséges töltők értéke megközelíti a 650 millió forintot.

Sikeres Európai Uniós, nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként a térségi közszolgáltatás ellátásának szolgálatába állítottak három elektromos meghajtású felépítményű, CNG üzemű hulladékgyűjtő járművet, továbbá az új járművek kiszolgálására villamos és CNG töltési rendszert alakítottak ki a Paksi Regionális Hulladéklerakón. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kibocsátott támogatói okirat alapján a VERTIKÁL Nonprofit Zrt. által biztosított 107 millió forint önerő mellett 539 millió forint támogatás felhasználásával valósult meg a projekt. A támogatás a Zöld Gazdaság Finanszírozási rendszere keretében vált lehetségessé, egyedi elbírálás alapján.

– A projekt üzenete és jelentősége tükrözi a támogató és a térségi közszolgáltatás célkitűzéseit. Csökkenteni kívánjuk a környezeti terhelést, és a lehető legalacsonyabb, közel, vagy akár nulla károsanyag-kibocsátású technológiai megoldásokkal kívánjuk kiváltani, illetve bővíteni a jelenlegi infrastruktúrát. Az újonnan beszerzett járművek és a kapcsolódó töltőinfrastruktúra e célt szolgálja és lényegesen csökkenti a környezeti terhelést – mondta a járművek hivatalos munkába állításakor Ferencz Kornél, a Vertikál Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A rendezvényen részt vett dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki kiemelte, hogy Paks és térsége az országban példát mutatva, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás terén is élen jár fenntartható és zöld megoldásokban.

A gépek bemutatóján Süli János miniszter hangsúlyozta, hogy a cég ezekkel az eszközökkel sokat tesz a környezeti terhelés csökkentésével a globális felmelegedés ellen. Hozzátette, hogy ez a fejlesztés bizonyítja, hogyan lehet hatékonyan szem előtt tartani a hulladékgazdálkodásban is a környezetvédelmi célkitűzéseket.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks