Paks nélkül nincs rezsicsökkentés

A paksi atomerőmű és a Paks II. beruházás a tartós, biztos alapjai annak, hogy a hazai villamos energia hosszú távon megfizethető áron legyen elérhető – jelentette ki Németh Szilárd államtitkár Pakson.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettes államtitkára Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter meghívására érkezett Paksra március 8-án. A miniszterhelyettes látogatást tett a paksi atomerőműben, majd megtekintette a két új blokk felvonulási területén zajló munkálatokat. Németh Szilárd az ezt követő sajtótájékoztatón kijelentette: a rezsicsökkentés fellegvára, Paks az olcsó áram előállításának alapfeltétele. A versenyképességhez ugyanakkor a klímavédelmi elvárásoknak is meg kell felelni. Az atomerőművek erre is képesek. A Paks II. beruházás ráadásul komoly munkahelyteremtő potenciállal is rendelkezik, elég arra gondolni, hogy az építkezés csúcsidőszakában 10-12 ezer ember fog a helyszínen dolgozni.

Süli János hangsúlyozta: ma egy berlini lakos közel ötször annyit fizet egy kilowattóra áramért, mint egy budapesti. A közismerten antinukleáris álláspontot képviselő németek közben – a kialakult nemzetközi helyzetre tekintettel – már az utolsó három atomerőmű leállításának elhalasztásán gondolkodnak. A kedvező hazai árak egyértelműen Paksnak köszönhetők. Az ukrajnai események kapcsán a miniszter elmondta: a bevezetett gazdasági szankciók az energetikát nem érintik, a beruházást nem lehetetlenítik el. Természetesen adódnak nehézségek, de máskor is sikerült már legyőzni az akadályokat. – Dolgozunk tovább. Magunk, Európa és az egész világ érdekében bízunk benne, hogy minél előbb véget ér a háború. Fontos azt is leszögezni, hogy a konfliktus nyomán életbe lépő szankciók eredményeként a háború árát nem fizetheti meg Magyarország, a hazai energiaellátás jelenét és jövőjét nem szabad veszélyeztetni – zárta gondolatait a miniszter.