A TEIT települések polgármestereit tájékoztatta az RHK Kft.

A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában (KKÁT) végzett karbantartási feladatokról, a létesítmény bővítéséről és az idei betárolási tervekről is szó esett a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) Társadalmi, Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) számára tartott tájékoztatóján. Hagyományosan negyedévente tartanak részletes beszámolót a társuláshoz tartozó települések polgármestereinek az RHK Kft. szakemberei.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Az idei első összejövetelen Bara László üzemvezető engedett betekintést az első negyedévben végzett munkába a Társadalmi, Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) polgármestereinek. Elmondta, hogy az ütemterv szerinti úgynevezett kiskarbantartás során többek között a beszállítókocsi csapágycseréjét végezték el, amire 5-10 évente kell sort keríteni. Kicserélték a sugárzásálló kamerát, amivel a betárolást kísérik figyelemmel. – Most folynak az átrakógép inaktív próbái – tájékoztatott. Beszámolt róla, hogy kidolgoztak egy új karbantartás nyilvántartó szoftvert, amit az őszi nagykarbantartáson már tesztelni szeretnének. Folyamatban van az átrakógép kesztyűs manipulátorának rekonstrukciója, a nitrogén monitoring rendszer átalakításának tervezése, valamint az egységes mérőrendszer kommunikáció kialakításának tervezése. Bara László emlékeztetett arra, hogy a KKÁT bővítése folyamatban van. Eddig hat modul készült el, amelyekben 11 416 darab kiégett fűtőelem-kazetta tárolására van lehetőség – ebből 10 207 már a helyére is került. Jelenleg az úgynevezett III. ütem 3. fázisában a 25-28. számú kamrák kialakítása történik. Ezekben az eddigiektől sűrűbb rácsosztás miatt több kazettát lehet elhelyezni, ami hatékonyabb, gazdaságosabb. Szó esett arról is, hogy idén 420 kazetta betárolását tervezik.

Honti Gabriella, az önálló kommunikációs osztály vezetője naprakész információval szolgált a településvezetők számára az RHK Kft. által üzemeltetett hulladéktárolókról. Kiemelte, hogy telephelyeiken a kibocsátási értékek az éves határérték alatt maradtak. – Ez fontos visszacsatolás telephelyeink biztonságos működéséről – húzta alá. Bátaapátiba eddig 6534 hordónyi hulladékot szállítottak el, ennek zöme már a végleges helyén van. 2022 második felében elkezdődik a kompakt hulladékcsomagok beszállítása az atomerőműből. Ez egy új koncepció, amelytől hasonlóan a KKÁT-hoz nagy megtakarításra számítanak.

– A nagyaktivitású hulladékok végleges elhelyezésére irányuló kutatások napjaink nagy projektjei közé tartoznak, hiszen fontos törekvésünk, hogy ne hagyjunk felesleges terhet a jövő generációra – vezette be a Nyugat-Mecsekben folyó kutatásokra vonatkozó beszámolóját Honti Gabriella. Elmondta, hogy a múlt évben három fúrást végeztek összesen 3065 méter hosszúságban, az így nyert minták fontos információkat hordoznak. A következő kutatási fázis tervét az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elé fogják terjeszteni, ez újabb hat fúrást tartalmaz, összesen 5600 méter mélységben. A program keretében közmeghallgatás is tartanak.

Dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke rövid tájékoztatást adott a társulás idei eseményeiről, köztük a kommunikációs feladatokról. Kiemelte, hogy a társulás legfőbb célja a bizalom fenntartása, építése a lakosság körében mind az atomerőmű, mind a KKÁT üzemeltetésével kapcsolatban. – Emiatt – mint aláhúzta – továbbra is támogatják az intenzív együttműködést a nukleáris létesítmények és a társulás települései között.

Gáncs István alelnök arról tájékoztatta az RHK Kft. képviselőit, hogy május 27-én, Pakson tartanak TEIT-napot. Ez alkalommal ünneplik a társulás alapításának 30. évfordulóját. – Az eseményen számítunk az RHK Kft. aktív részvételére is – emelte ki a szervezet alelnöke.