Együttműködési megállapodást kötöttek

Együttműködési megállapodást írtak alá a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség Képzési és Foglalkoztatásfejlesztési Fórum alapításához kapcsolódóan a térség szakképzési, felsőoktatási intézményei, valamint a Hunatom Zrt. és a PIP Np. Kft. képviselői március 22-én Domboriban.

Dr. Mikulás Brigitta, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács elnöke az eseményen emlékeztett arra, hogy az Országgyűlés területfejlesztési szempontból kiemelt térségként nevesítette a Közép-Duna Menti Kiemelt Térséget (KDMKT). 2021-ben elkészültek a 99 településre vonatkozó hosszú távú fejlesztéseket megalapozó dokumentumok. A műhelymunka során egyértelművé vált, hogy a tervezett beruházások és fejlesztések kizárólag a helyi piaci szereplőkkel, az ő erőforrásaikra építve valósíthatók meg. Ehhez pedig elengedhetetlen a humánerőforrás fejlesztése. Ennek összehangolása érdekében született széleskörű megállapodás.

– Alapvetően azért hoztunk létre kiemelt térséget, mert itt fog megvalósulni a Paks II. beruházás. Több olyan szegmens és fejlesztési ágazat van, ahol azonosítottuk, hogy a beruházásnak hosszú távon térségi hatása lesz – húzta alá dr. Mikulás Brigitta. Hozzátette, a mostani megállapodás csupán az első lépés, várják a felnőttképzők, gazdasági kamarák, gazdasági szereplők csatlakozását is.

– A térségfejlesztési terveik jóval túlmutatnak a Paks II. beruházáson – hangsúlyozta Süli János miniszter a megállapodás aláírásakor. Cél, hogy a térséget uniós források bevonásával vonzóbbá tegyék a befektetők számára, előmozdítsák a kis és középvállalkozások fejlődését, az ipartelepítést. Ebbe jól illeszkedik a pályaorientációt, szakemberképzést térségi szinten összehangoló együttműködés.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks