A nagyadózókat köszöntötte Paks önkormányzata

A nagyadózókat köszöntötte az önkormányzat az Erzsébet Nagy Szállodában kedden (03. 22.). A településen működő cégek mintegy 7 milliárd forint adót fizettek be 2021-ben, amely a város költségvetésében az összbevétel több mint felét tette ki. Szabó Péter, Paks polgármestere és Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter arról beszéltek, hogy ezek a bevételek jelentősen hozzájárultak a város fejlődéséhez.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Megtartotta hagyományos nagyadózói fogadását a paksi önkormányzat az Erzsébet Nagy Szállodában. A koronavírus-járvány miatt utoljára 2019-ben ültek egy asztalhoz ilyen formában a felek. Az összejövetelre a legjelentősebb összegű adót fizető cégek vezetőit hívták meg. Tavaly mintegy 7 milliárd forint adóbevétele volt tőlük a városnak, ez a település költségvetésében az összbevétel több mint ötven százalékát tette ki. A legtöbb adó, mintegy 5,5 milliárd forint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-től származott. – Az atomerőmű a város legfontosabb vállalata, amihez az itt élő családok zöme valamilyen módon kötődik. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy ezekből a javakból a város is részesüljön. Mindent megteszünk Paks fejlődéséért, és azért, hogy az itt élők esztétikus környezetben, harmóniában élhessenek – fogalmazott Sziklai Marianna, a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. gazdasági igazgatója, aki a társadalmi szerepvállalás fontosságát emelte ki a fogadáson.

– A város kiemelt figyelmet élvez a pénzügyi intézmény életében. Ez abban nyilvánul meg elsősorban, hogy a vállalkozásoknak kiemelkedő színvonalú szolgáltatásokat biztosítunk. Továbbá a fiók dolgozói a társadalmi szerepvállalásból is megpróbálják a lehető legnagyobb mértékben kivenni a részüket – mondta Dobszai Zsolt, a szintén nagyadózó OTP Bank Nyrt. paksi fiókjának igazgatója.

Szabó Péter, Paks polgármestere a fogadáson megköszönte a városban működő vállalkozások erőfeszítéseit, és azt, hogy a nehéz időszakokban is kitartanak. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a város nemcsak a nagy, hanem kis- és középvállalkozásokat is megbecsüli, mert mint fogalmazott, a tőlük származó adóbevételek is szükségesek ahhoz, hogy Paks fejlődhessen, a város oktatási, egészségügyi, kulturális intézményei megfelelő színvonalon működhessenek, egyre modernebbé válhassanak. – A vállalkozások által befizetett adóbevételeknek köszönhetően számos beruházást tudunk végrehajtani, utcát, óvodát, bölcsődét tudunk felújítani – mondta Szabó Péter, hozzátéve, hogy bár a Paks II. Zrt. egy projektcég és még nem adózik a városnak, közvetett módon hozzájárult az adóbevételek növekedéséhez, hiszen sok vállalkozás érkezett a beruházás kapcsán a településre.

Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, hogy a jövőben még inkább számítanak az itt működő vállalatokra, mert bár a kormánytól is érkezik forrás a városba, a Pakson tevékenykedő cégek adóbevételéből is számos fejlesztés tud megvalósulni. – Az általuk befizetett adó hozzájárul az intézmények működtetéséhez, az egészségügyi szolgáltatások színvonalának emeléséhez, az elektromos tömegközlekedés fenntartásához, az utak felújításához, a parkolók, járdák építéséhez. Aki körbenéz a városban, láthatja, hogy egyre-másra újulnak meg az utcák, de azért van még feladatunk – összegzett Süli János.